Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Siva ekonomija
  • 14.03.2022. 15:00

Zašto Rusija planira da zabrani izvoz žitarica u Evroaziju?

Zabarana izvoza planira se za narednih skoro šest meseci, a odnosila bi se na pšenicu, ječam, raž i kukuruz.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 445
  • 93
  • 0

Ruska vlada razmatra zabranu izvoza svih žitarica u Evroazijsku ekonomsku uniju do kraja augusta, izveštava Agricensus.

Ako je ovo istina, taj bi potez mogao da ukaže na probleme u vezi sa aranžmanima ruske domaće ponude nakon što je analiza pokazala da su neke članice bloka zabeležile povećanje uvoza ruske pšenice, mahunarki i drugih proizvoda poslednjih nedelja.

Privremena obustava odnosila bi se na izvoz pšenice, ječma, raži i kukuruza u druge zemlje unutar bloka već od 15. marta, a trajalo bi do 31. avgusta.

Navodi se da je u pripremi službeni dokument koji potvrđuje meru, ali se još uvek očekuje da će deo izvoza biti dozvoljen u okviru postojećih dozvola koje je već odobrilo rusko ministarstvo poljoprivrede.

Žele da spreče sivu ekonomiju?

Evroazijsku uniju čine Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgistan kao punopravne članice. Kao takve su oslobođene poreza i kvota u međusobnom trgovanju, što je pogodnost koja je značila da je uvoz u Kazahstan, Belorusiju, ali i Azerbejdžan značajno porastao poslednjih meseci.

Ruski izvoz žitarica raste uprkos svemu?

"Svaka zemlja samostalno reguliše svoj izvoz. Rusija nema pravo da zabrani Kazahstanu koji je kupio rusko žito da ga ne izvozi sa svoje teritorije", rekao je broker za Agricensus. Kaže da je jedini način da se spreče sive šeme izvoza žitarica bez carina sa teritorije Unije zatvaranje tranzitnih zona.

Do sada uvezli velike količine

Treba napomenuti da je Kazahstan već uvezao rekordnu količinu ruskih žitarica, oko 2,3 miliona tona što je za šest odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Izvoz žitarica u Belorusiju se udvostručio na 700.000 tona, dok je Azerbejdžan povećao otkup za dva odsto na 900.000 tona. 

Međutim, svaka potencijalna blokada dolazi u trenutku kada je ruski izvoz značajno usporen nakon invazije zemlje na Ukrajinu 24. februara.

Rusija će verovatno morati da osigura prihode za svoj budžet jer se nosi sa žestokim međunarodnim ekonomskim sankcijama.


Tagovi

Evroazija Rusija Tržište žitarica Zabrana izvoza Siva ekonomija Ruske žitarice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.