Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najbrži traktor
  • 27.11.2019. 19:00

Kako je JCB-ov traktor srušio svetski rekord jurivši 217 km/h?

Službenog naziva "Fastrac Two", ovaj gigant od čak pet tona uspeo je u nekoliko navrata da napravi prosek od 217,57 km/h dok je najveća zabeležena brzina iznosila 247,47 km/h!

Foto: JCB
  • 1.014
  • 45
  • 0

JCB-ov "Fastrac" ušao je u knjigu rekorda nakon što je proglašen za najbrži traktor na svetu ostvarivši prosečnu brzinu od 217,57 km/h. 

Službenog naziva "Fastrac Two", ovaj gigant od čak pet tona uspeo je u nekoliko navrata da napravi prosek od 217,57 km/h dok je najveća zabeležena brzina iznosila 247,47 km/h!

Ovaj traktor je dizajnirao i izgradio tim mladih inženjera u Stafordširu, u Engleskoj. Podvig je službeno ratifikovala i Ginisova knjiga rekorda, a kompaniji je uručen poseban uramljeni sertifikat nekoliko minuta nakon postignutog rekorda.

Nakon što je JCB u junu postavio svoj prvi Ginisov svetski rekord za najbrži traktor u Elvingtonu, nazvan "Fastrac One", krenuo je u ambiciozni plan da sruši sopstveni rekord i razvio "Fastrac Two" - koji je 10% lakši, moderniji i aerodinamičniji od svog manjeg brata. Oba traktora se zasnivaju na standardnom, komercijalno dostupnom JCB "Fastracu" koji se prodaje širom sveta.

Za upravljačem je, kao i u junu, bio vozač traktorskih trka Gaj Martin. Što se tiče samog pogona, ispod poklopca se nalazi 7,2-litarski dizel motor sa oko 1.000 konjskih snaga i 2.500 Nm obrtnog momenta.

JCB Fastrac traktor oborio britanski rekord sa 166,7 km/h!

Tim JCB inženjera radio je na projektu daljeg razvoja traktora tokom poslednjih nekoliko meseci pa je predsednik JCB-a Lord Bamford pohvalio njihovo "neverovatno postignuće": "Kad smo sa Fastracom letos stigli do 166,7 km/h, bio sam uveren da možemo biti još brži, a JCB tim je postao novi izazov postavljanjem ovog novog rekorda. Neverovatno je postignuće mladog i entuzijastičnog inženjerskog tima. Svi koji su uključeni treba da budu vrlo ponosni na ulogu koju su odigrali, pokazujući britanski inženjering u odličnom svetlu."

Rekordnu vožnju ovog traktora i uručenje nagrade pogledajte u video prilogu:


Tagovi

JCB Fastrac Najbrži traktor Rekord Brzina Fastrac Two


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!