Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovca jednorog
  • 15.04.2019. 20:00

Kako je ovca jednorog izbegla ražanj

U Australiji je otkrivena jednorog ovca. Ovu jedinstvenu ovcu, kojoj je jedan rog zakržljao, a drugi raste na sredini glave, njen vlasnik prodao je Majklu Fosteru, južnoaustralijskom agentu za stoku.

Foto: Pixabay/vargazs
  • 375
  • 15
  • 0

Jednorog kao mitsko biće poslednjih godina čest je motiv u pop kulturi - na odeći ga nose i odrasli i deca, glavni je lik crtanih filmova ili tema rođendanskih zabava. 

Jednorozi postoje samo u ljudskoj mašti, ali je zato u Australiji otkrivena jednorog ovca. Ovu jedinstvenu ovcu, kojoj je jedan rog zakržljao, a drugi raste na sredini glave, njen vlasnik prodao je Majklu Fosteru, južnoaustralijskom agentu za stoku.  

Ovca je brzo dobila i ime. Zove se Džoi (Joey) i navodno je bila predodređena za ražanj. 

"Kada sam je ugledao, prvo sam pomislio da se radi o šali, ali sam onda shvatio da izgleda kao jednorog. Koliko znam, ona je jedina takva u Australiji", izjavio je Foster za 7 News otkrivši kako je ovca postala poznata. 

"Normalno trči sa drugim ovcama, ali je smešno videti kako joj se taj jedan rog ističe", komentariše Foster koji ima velike planove sa ovom ovcom. 

Ovca jednorog (Foto: Facebook/Emily Brown)

"Vodićemo je na predstave i takmičenja. Ko zna gde ćemo završiti, možda u Holivudu", veliki su snovi agenta Fostera.

A Džoi, on verovatno samo sanja o sočnoj travi, dobrom ovčijem društvu i dugom životu. Nešto između ražnja i Holivuda. 

Podsetimo, u životinjskom svetu svašta se može naći pa je tako pre četiri godine uzgajivač koza i ovaca, irski stočar Padi Marfi, primetio novog stanara svoje farme. Bila je to "kovca" (geep) retke genetske kombinacije ovce i koze. 

Hibrid koze i ovce - "kovca"

Nakon što se jedna od njegovih ovaca ojagnjila, primetio je da je jagnje crno, a majka mu je bila bela. To je Marfija podstaklo na razmišljanje da se u priču umešao jarac. Ova životinja kretala se brže od ostalih jagnjaca, zahvaljujući dugim i tankim nogama. Isto tako, imao je rogove na glavi kao koza.


Tagovi

Ovca jednorog Jednorog Džoi Majkl Foster


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.