Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolećno prskanje
  • 19.03.2023. 07:30

Kako mešati sredstva za zaštitu bilja?

Nikada ne mešajte pesticide jedne s drugima. Prethodno napravite rastvor sa manjom količinom vode i dodajte u polunapunjen rezervoar prskalice.

Foto: Depositphotos/SimpleFoto
  • 995
  • 130
  • 0

S dolaskom proleća počinju tretmani prskanja kako bi zaštiti gajene biljke i sprečili rast korova. Posle zimskog odmora potrebno je pripremiti prskalice i odabrati pesticide. Kako bi se smanjili troškovi i broj prolaza po parceli poljoprivrednici pribegavaju mešanju različitih zaštitnih sredstava. Da bi primena takvih kombinacija bila uspešna moramo se pridržavati uputstava i preporuka. U suprotnom možemo uništiti usev, začepiti dizne, oštetiti prskalicu ili naneti štetu životnoj sredini.

Pazite na grudvice

Primer mešavine su sumpor i bakar. Sumpor deluje na prouzrokovače pepelnice, a bakar na prouzrokovače plamenjače, rđe, antraknoze i sličnih oboljenja. Radi se o efikasnim sredstvima koja kada se pomešaju formiraju grudvice koji mogu da začepe dizne.

Kako uspešno obaviti prolećnu zaštitu u voćarstvu i ratarstvu?

Obratite pažnju da li se radi o alkalnim ili kiselim proizvodima i kako reaguju aktivne materije. Ako niste sigurni, napravite malu količinu rastvora u vodi prema uputstvu. U slučaju da se formiraju grudvice i talog, takvu mešavinu ne treba pripremati i primeniti na usevu.

Zaštitite sebe

Svako sredstvo im tačno navedenu dozu (količinu), odnosno koncentraciju. Za ratarske i portarske kulture doza se izražava u kg/ha ili l/ha, dok se za voćarske kulture i vinovu lozu potrebna količina izražava u postotku koncentracije.

Kako pravilno preračunati potrebne doze pesticida?

Prvi korak u radu s pesticidima je da sebe zaštitite, posebno ruke, oči i disajne puteve.

Zaštitite disajne puteve (Depositphoto/SimpleFoto)

Pesticide nikada ne smete mešati jedne sa drugim već isključivo u rezervoaru prskalice koji je do pola napunjen čistom vodom. Odmerite potrebnu količinu, naspite u posudu u kojoj se nalazi manja količina vode, promešajte i dodajte u rezervoar gde ste već usuli pola količine potrebne vode. Mešalica prskalice treba da je uključena i stalno radi, a zatim se dodaje preostala količina vode.

Isperite ambalažu

Upotrebljenu ambalažu za tečna sredstva isperite. Novije prskalice imaju integrisane uređaje za pranje. To omogućava da iskoristimo svu količinu i da ispranu ambalažu možemo bezbedno odložiti. U slučaju da to radimo ručno, plastičnu bocu ili kanister napunimo vodom do 1/4 ili 10 odsto zapremine, čvrsto zatvorimo i dobro protresemo. Nakon toga se boca otvara i sadržaj prespe u rezervoar prskalice. Postupak se ponovi još dva puta.

Obratite pažnju na redosled dodavanja. Najlakše i najsigurnije je mešanje sredstava iste formulacije. Kod dodavanja različite formulacije pridržavajte se redosleda dodavanja: vodotopive vrećice, močiva prašiva, dispergirajuće granule, koncentrisane suspenzije, koncentrisane emulzije, koncentrati za rastvore. Na kraju se u rezervoar dodaju okvašivači, radi boljeg prijanjanja na površinu, i folijarna đubriva.


Tagovi

Primjena pesticida Priprema prskalice Zaštitna sredstva Začepljene dizne Mešanje pesticida Redosled dodavanja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.