Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne prskalice
  • 11.12.2023. 07:30

Kako pravilno očistiti poljoprivredne prskalice pre zimskog spremanja?

Osnov uspešnog čuvanja su čišćenje, pranje, kao i čuvanje od rđe i smrzavanja. Koje sve korake treba obaviti?

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 1.238
  • 70
  • 0

Prskalice miruju zimi, ali ih je potrebno pripremiti za nepovoljne uslove i uskladištiti. To će obezbediti dobar start u novom vegetacionom ciklusu i doprineti dugotrajnosti.

Očistite i operite od nečistoća

Svaki tip prskalice je potrebno pre skladištenja očistiti i oprati od nečistoća, dobro pregledati da nema oštećenja. Očetkajte spoljne delove i površine, a zatim ih isperite. Budite svesni da u rezervoaru i nakon ispuštanja sadržaja još uvek ima ostataka toksičnih pesticida i drugih materija. Voda kojom ispiramo rezervoar ne sme da se ispušta u vodotoke i otvorene izvore voda. U slučaju da nemate mogućnost bezbednog uklanjanja, preporučuje se da se voda od ispiranja rasprši po tretiranoj površini.

Ako su u pitanju prskalice koje imaju kabinu, obavezno je očistite. Ostaci hrane, biljnog materijala i jestivi delovi privlače glodare koji mogu oštetiti unutrašnjost, kablove ili izolaciju. Postavite i zamke za miševe ili materije koje ih mirisom odbijaju.

Pripremite unutrašnjost sa antifrizom

Kada smo očistili spoljašnost i isprali ostatke pesticida iz rezervoara, preporučuje se da kroz sistem pustimo vodu sa antifrizom kako bi sprečili smrzavanje zaostale tečnosti i kvarove. Antifriz treba da cirkuliše kroz sistem za prskanje, a ispušteni deo se ponovo vrati u rezervoar.

Uklanjaju se mlaznice i mrežasti filteri, cedila te se operu, osuše i čuvaju na suvom mestu. Takođe, skinite manometar i čuvajte na suvom i toplom mestu. On je veoma podložan oštećenju od smrzavanja, jer u njegovoj cevčici zaostane voda. Očistite pumpu. Promenite hidraulično ulje, kao i ostale tekućine. U slučaju da je samostalna mašina, u rezervoar za gorivo se dodaje antifriz ili zimsko gorivo.

Neophodno suvo skladište

Visoka vlažnost je najveći neprijatelj metalnih delova. Tokom vremena dolazi do habanja i pucanja gumenih i plastičnih delova, zbog toga je prskalice najbolje čuvati u zatvorenom prostoru gde nije izložena vremenskim neprilikama. Optimalno je da je temperatura prostora iznad 0ºC.

Osim kolebanja temperature, izmrzavanja, na gumene delove deluje sunce i ultraljubičasti deo spektra. U slučaju da nemamo zatvoreni objekt, koriste se specijalne cerade za prekrivanje. Ispod okvira se postavljaju blokovi ili delovi drveta kako bi se podržao i smanjio pritisak na gume.

Kako spremiti priključke tokom zime?

Na proleće vratite manometar i ostale delove, ispustite antifriz i isperite iz rezervoara i da voda prođe kroz mlaznice.


Tagovi

Prskalica Skladištenje prskalice Čišćenje prskalica Čuvanje prskalica Prskalica zimi Ispiranje prskalica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612