Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 06.05.2022. 18:00

Kanadski Nutrien će povećati proizvodnju đubriva jer je ruska u padu?

Sankcije nastavljaju da ograničavaju isporuke iz Rusije i Belorusije. Proizvođači osvajaju nova tržišta dok cene rastu.

Foto: Facebook/Nutrien
  • 135
  • 21
  • 0

Povećanje cena mineralnih đubriva, kako znamo, izazvalo je i pre krize u Ukrajini zabrinutost zbog nestašice hrane. Poljoprivrednici s jedne strane primenjuju manje količine, a proizvođači, uključujući Nutrien i Mosaic, povećavaju profit, navodi Reuters.

Dakle, najveća svetska kompanija za proizvodnju đubriva, kanadski Nutrien, razmatra povećanje proizvodnje potaše jer sankcije nastavljaju da ograničavaju isporuke iz Rusije i Belorusije, izjavio je privremeni izvršni direktor Ken Sajtz. U toj kompaniji stoga procenjuju trajanje sukoba u Ukrajini kako bi utvrdili postoji li potreba.

Još su u martu najavili povećanje za skoro milion tona na oko 15 mil. t ove godine kao odgovor na nesigurnost snabdevanja iz istočne Evrope. Trenutno je, otkrivaju, moguće proširiti proizvodnju na 18 miliona tona bez velikih kapitalnih ulaganja na lokacijama u Saskatchewan-u. Veći izdaci bi bili neizbežni da bi se dostiglo 18 do 23 miliona tona.

Pad proizvodje u Rusiji i Belorusiji

Rusija i Belorusija su prošle godine činile više od 40 odsto svetskog izvoza potaše, jednog od tri krucijalna hranjiva sastojka koja se koriste za povećanje prinosa.

U Rusiji pada proizvodnja amonijaka, povećavaju kvote za ureu

Nutrien procenjuje da će ruska proizvodnja ove godine pasti za dva miliona na 6 mil. t što je značajno u odnosu na njenu operativnu sposobnost od oko 15 mil. t. Istovremeno će ona u Belorusiji pasti za oko šest do osam miliona tona u odnosu na kapacitet od oko 13 miliona.

Najveći rudnik potaše u svetu je u kanadskom Rocanville-u 

Mosaic Co. (Florida, SAD) je fokusiran na isti cilj u što kraćem roku. Ali, u tu svrhu je potrebno ukloniti uska grla u mlinovima nakon čega bi mogli da povećaju proizvodnju potaše za oko 1,5 miliona tona do kraja 2023. godine. Očekuju da će trebati dve do četiri godine da globalni deficit potaše uhvati korak sa potražnjom.

Novi kupci

A da kupci zbog nemogućnosti uvoza iz Rusije sada kupuju kanadsku potašu potvrđuje najnoviji slučaj sa Nigerijom koja je u aprilu bila prinuđena da je uveze po visokim cenama koje su porasle za više od 250 odsto u odnosu na prošlu godinu, izvestio je Reuters. To je dodatni udarac na finansije siromašnih zemalja koji dovodi do povećanja cena hrane i energenata u potsaharskoj Africi.

Cena ove robe je naglo porasla početkom marta i dostigla rekordnih 1.125 dolara po toni krajem aprila za proizvode koji se isporučuju u Južnu Afriku.


Tagovi

Nutrien Mosaic Co. Proizvodnja đubriva Đubrivo Rast cena Cene đubriva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.