Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambeni lanac
  • 16.07.2020. 07:30

Kiriakides: ZPP i ZRP ostaju ključni alati u prelazu na održive prehrambene sisteme

Ulaganje u inovacije i istraživanja biće deo mnogih rešenja koje EU želi da ponudi kako bi podržala prelaz na održiviji prehrambeni sistem, odnosno novu strategiju Od polja do viljuške, izjavila je Stela Kiriakides.

Foto: JumpStory
  • 82
  • 3
  • 0

"Odlučnost Evropske unije da postane globalni lider u održivosti hrane glavna je obaveza nove EU politike i treba da se reši što pre", rekla je komesar za zdravlje i sigurnost hrane, Stela Kiriakides u intervjuu za Euractiv

Dodala je i kako će ulaganje u inovacije i istraživanja biti deo mnogih rešenja koje EU želi da ponudi kako bi podržala prelaz na održiviji prehrambeni sistem, odnosno novu strategiju Od polja do viljuške (F2F). 

F2F puno više od popisa ciljeva

"Tokom čitavog rada na strategiji bilo je jasno da će se najviše vremena posvetiti zadatim ciljevima. Oni su razumljivi, opipljivi i merljivi i predstavljaju jasan znak našeg nivoa ambicija.

Međutim, F2F predstavlja puno više od njih. On je mapa puta prema kojoj trebamo da delujemo, a osim sigurnosti hrane, uključuje poboljšanje standarda dobrobiti životinja, jačanje sektora u ribarstvu širom Evrope, kao i podizanje svesti ljudi o otpadu i klimatskim promenama", pojašnjava Kiriakides.

Na pitanje da li će se od sada političari fokusirati na konstruktivne aspekte strategije, odnosno na rešenja koja se nude proizvođačima hrane, funkcionerka je rekla kako su već jasno određeni alati i sva rešenja koja će se pružiti proizvođačima i pošto se strategija sprovodi na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, postaće dostupno još mnogo toga.

Regenerativna poljoprivreda mogla bi da smanji nestabilnost u prehrambenom lancu?

"Naša zajednička poljoprivredna politika (ZPP) i zajednička politika ribarstva (ZRP) ostaće ključni alati za podržavanje prelaza na održive prehrambene sisteme, istovremeno osiguravajući dostojan život poljoprivrednicima, ribarima i njihovim porodicama", istakla je. 

Otkrila je i kako su predložili da u okviru projekta Horizon Europe potroše bar 10 milijardi evra na istraživanje i inovacije u sektoru poljoprivrede, akvakulture i proizvodnje hrane kako bi se poboljšale digitalne tehnologije. 

Promene se neće dogoditi preko noći

Iako su se ranije u junu, ministri žalili na rizik od asimetrije između novih visokih zahteva proizvođača EU i nižih održivih standarda uvezenih proizvoda, Kiriakides tvrdi kako će i te proporcije da se poboljšaju.

"Da bismo globalno podigli standarde održivosti, moramo da sarađujemo sa našim međunarodnim partnerima, na bilateralnim ili multilateralnim nivoima, poput Ujedinjenih naroda i WTO-a. Uložićemo sve diplomatske napore na uspostavljanje saveza na međunarodnom polju kako bi se postigla konvergencija u globalnom održivom prehrambenom sistemu tako da poljoprivrednici iz EU ne budu u nepovoljnijem položaju u odnosu na proizvođače iz trećih zemalja", poručila je Stela.

EU planira da poboljša održivost mlekarskog sektora

I sama je svesna da se promene neće dogoditi preko noći kao i da će samoj strategiji trebati čak i više godina da postane prihvaćena širom Evrope. 

"Potpuno sam svesna da će nekim sektorima, poput poljoprivrede i ribolova, trebati podrška kako bi se prilagodili novim zahtevima i načinima rada. Međutim, takođe sam uverena da prelaz na održivost i redizajn prehrambenih sistema donosi ekonomske mogućnosti za sve, a ne samo poljoprivrednike.

Imamo priliku da izgradimo kvalitetan prehrambeni sistem za budućnost, kao i da podržimo zeleni i održivi oporavak od Covid-19", zaključila je Kiriakides.


Tagovi

Stela Kiriakides Poljoprivredni lanac Od polja do viljuške Ciljevi ZPP ZRP Proizvođači


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]