Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovački savez RS
  • 16.10.2019. 19:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Kneževo

Kneževski medved spašen iz zamke krivolovaca i pušten u prirodu

Krivolovci su u zamku namamili medveda. Interventni tim ga je spasio, veterinari su ga pregledali, zalečili rane, a onda je i pušten u prirodu.

Foto: Pixabay/TheOtherKev (ilustracija)
  • 277
  • 10
  • 0

Na području Kneževa već duže vreme, godinama, velike probleme pravi jedan medved. Iz svinjca nosi svinje, a prema informacijama iz medija, o kojima smo i sami pisali, pre dve godine ubio je i kravu tešku 400 kilograma. 

Kneževski medved i ove godine dolazi po još - odneo dve svinje teške 180 kg

Da li je ovo bio razlog da se krivolovci odluče na nečastan potez i postave zamku, ne zna se. Ipak, medved koji je proteklih dana upao u njihovu zamku, spašen je i pušten u prirodu. 

Medved u zamki prestrašio meštanku 

Naime, proteklog vikenda, meštanka Kneževa je na putu do posla zatekla medveda u zamki. "Ne nadajući se takvom prizoru prišla mu je veoma blizu, skoro metar od zamke. Medved je bio privezan zadnjom nogom za sajlu i kada je primetio ženu uspravio se, što ju je uplašilo i veoma potreslo", rekao je Dositej Dode, upravnik  Šumskog gazdinstva "Čemernica" za Glas Srpske

Nakon tog susreta, meštani su pozvali nadležne institucije pa je interventni tim sastavljen od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Lovačkog saveza RS i veterinara, u nedelju uspešno završio akciju spasavanja medveda koji se zapetljao u zamku krivolovaca. Već onemoćalu zver koja se pokušavala osloboditi iz zamke, uspavali su puškom

Ovo je mlađi medved, on ne pravi štetu

Dodo ističe kako na području tog Šumskog gazdinstva ima medveda te je podsetio kako je proletos ta životinja rastrgala šest svinja. Ipak, medved koji se uhvatio u zamku krivolovaca i medved koji pravi štete po domaćinstvima, nisu ista životinja. 

"Nije reč o istom medvedu, ovaj koji je uhvaćen dosta je manji. Ovo je njihovo stanište, a u nedostatku hrane u prirodi, s obzirom na to da nije rodilo ni voće ni žir, životinja je prinuđena da ulazi u dvorišta i uzima krompir, šargarepu i stoku", kazao je Dode čija je obaveza da obezbeđuje hranu za medvede. 

Dode je otkrio kako je do marta ostavljao hranu za medvede u čeki, ali da su ga meštani tražili da prestane to da radi. "Budući da medvedi nemaju hrane ni u prirodi, ni u čeki gladni su i prinuđeni da napadaju", naglašava. 

Počinioce otkriti i sankcionisati 

Nakon što je medved uspavan, pregledao ga je veterinar, primio je antibiotike protiv sepse, a onda je i pušten u svoje prirodno stanište, piše Glas Srpske

"Nanesena povreda je zalečena, a životinja se oporavila od sredstava za uspavljivanje i puštena je na slobodu. Tom akcijom pokazali smo građanima i lovcima RS da imamo mogućnosti i kapacitete da odgovorimo na svaku moguću situaciju. Cilj nam je bio da spasimo divljač, ali i da zaštitimo ljudske živote i useve", rekao je predsednik Lovačkog saveza RS Savo Minić i naglasio da se nada da će sprovedena akcija uticati na svest lovaca i da će počinioci biti otkriveni i sankcionisani.


Tagovi

Lovački savez RS Krivolovci Zamka Medvjed Kneževo


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.