Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Knjiga tretiranja
  • 26.02.2024. 16:00

Knjiga tretiranja: Osnova za standarde koji se traže na tržištu

Knjiga tretiranja je predstavljena kao osnova za garanciju bezbednog i zdravog proizvoda koji će se izvoziti u inostranstvo.

Foto: Depositphotos/cherryandbees
  • 111
  • 43
  • 0

Knjiga tretiranja nije nešto sa čime se naši poljoprivredni proizvođači nisu susreli do sada, ona je uvek bila tu makar u vidu sopstvene evidencije troškova ili planiranja sredstava za proizvodnju u kome sredstva za zaštitu bilja igraju značajnu ulogu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva, i vodoprivrede, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Beograd Bojan Mijatović, potpisalo je memorandum sa Ruskom federacijom o bezbednosti proizvoda koji se izvoze iz Republike Srbije u Rusiju još 2011. Najveći akcenat, kako navodi, pored zdravstvene ispravnosti proizvoda, stavljen je na knjigu tretiranja. Ona je predstavljena kao osnova za garanciju bezbednog i zdravog proizvoda koji će se izvoziti u inostranstvo u ovom slučaju u Rusiju.

"Međutim, knjiga tretiranja je dobila još više na značaju povodom prošlogodišnjih problema sa izvozom u EU zbog povćenih ostataka pesticida u voću i povrću poreklom iz Srbije. Bez obzira u koju zemlju se poljoprivredni proizvodi izvoze, obaveza proizvođača je da vodi knjigu tretiranja", rekao je Mijatović.

Za efikasniju i racionalniju upotrebu pesticida

Ona nam pruža uvid čime i kada je proizvod tretiran, količina i vreme kad je tretirano kao i odgovorno lice zaduženo za tačnost podataka. Na osnovu nje i hemijske analize proizvoda, kako navodi savetodavac, možemo biti sigurni da pošiljke neće biti vraćene, da neće biti problema na graničnom prelazu i da je proizvod pre svega zdrav i bezbedan za upotrebu.

"Druga korisna stvar koja se tiče knjige tretiranja je efikasnija i racionalnija upotreba sredstava za zaštitu bilja, pre svega izbegavanje ponavljanja tretiranja pesticida sa istim načinom delovanja na štetni organizam za koji se zna da je rezistentan na određene pesticide, na primer krompirova zlatica, čađava krastavost jabuke, kruškina buva i slično", kaže ovaj stručnjak.

eRatar za dugoročno očuvanje kvaliteta zemljišta

Gore napomenuto, kaže, predstavlja prvi korak u Integralnoj zaštiti bilja i jednu zdravu osnovu za standarde koji se traže na strogom tržištu evropske unije (GLOBALGAP, ISO standardi, BRC itd.).

Podsetimo, odavno su u proizvodnji primećeni problemi vezani za štetno delovanje ostataka herbicida (rezidua) koji su primenjeni u predusevu prethodne godine ili pre dve godine. Često se dešavalo da posle sušnog leta ili sušne zime dođe do opadanja prinosa ozimih ili jarih useva zbog štetnog delovanja ostataka herbicida koji se nisu razgradili niti isprali u dublje slojeve. Najčešće su stradali ozimi usevi, ali je štete bilo i na jarim usevima, pa ako bi se pravilno vodila evidencija, mogle bi se izbeći ili smanjiti ove štete.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Knjiga tretiranja Bojan Mijatović Upotreba pesticida Sredstva za zaštitu bilja Integralna zaštita


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva