Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 24.11.2023. 11:00

Ko neće da sedne sa nama za sto, bićemo na ulici u roku od 24 sata, poručuju poljoprivrednici

To sve u nedelju neće biti gotovo, najavio je Mileta Slankamenac iz UUPS-a i dodao da sve ono što oni traže nije ništa što već negde ne postoji.

Foto: Mileta Slankamenac
  • 6.702
  • 429
  • 0

Protest još uvek nije završen - čeka se rezultat razgovora predstavnika Vlade, Ministarstva poljoprivrede i poljoprivrednika koji protestuju. Tenzije su spuštene posle beogradskih razgovora ovog utorka, ali su traktori u pripravnosti. Kisač će 26. novembra, biti u epicentru dešavanja.

"Mene je već policija zvala da pita da li oni dolaze u nedelju, rekoh, ako ne dolaze budite spremni da smo mi opet u blokadi, već u 13h", najavio je Mileta Slankamenac za Agroklub i istakao da u utorak ništa nije dogovoreno u Vladi.

Sastanak u Vladi samo uvertira za nedelju: Nema blokada, ali su traktori u pripravnosti

Sinoć su Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije (UUPS) imala sastanak, na kojem se bliže dogovara o logistici za nedelju, kao i o glavnim stavkama pregovora. 

Gorivo

Vlada Srbije u tehničkom mandatu je na poslednjoj sednici ograničila cene derivata nafte do 31. decembra 2023. godine. A, ukidanje akcize je bio jedan od zahteva poljoprivrednika, potpisan još u Majskom sporazumu, a čije su ispunjene tražili odmah.

Veruje se da se na sastanku u nedelju neće sve završiti

"Problem sa naftom je taj što ćemo mi tražiti da se ovima, koji sipaju na drugim benzinskim pumpama, vraća aktuelna akciza, pošto na NIS-ovim imamo fiksiranu cenu i refakciju od 50 dinara. Jer, ima onih kojima je NIS daleko."

Tržište

Vlada je Zaključkom obrazovala Radnu grupu za koordinaciju aktivnosti unapređenja robno-tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima, kojom će predsedavati predsednica Vlade Ana Brnabić, a za njenog zamenika imenovana je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković. Kako je ranije rečeno, pošto ne postoji mogućnost da poljoprivrednici, kao organizatori proizvodnje rade terminsku prodaju, jedina je opcija Beogradska berza koja može tako da trguje.

Put do uređenog tržišta: Od protesta do razumevanja kako funkcionišu berze?

"Mi hoćemo od njih (Vlade) da nam dostave, da li je ta berza operativna ili ne. Mi već imamo dva čoveka koji će učestvovati u toj grupi, ne zato što mislim da će ona imati rezultate, već da budemo u toku. Da dobijemo informaciju, da bismo mogli da odreagujemo, kao juče što smo saznali da akciza ne može da bude otpisana odmah. Dobili smo potvrdu i sa ekonomskog fakulteta. Tek kad država isprihoduje akcizu, ona može da je vrati, u punom ili delimičnom iznosu", objašnjava i dodaje da će mogućnost otpisivanja postojati kad dobijemo novi Parlament koji će izmeniti zakon o akcizama.

Subvencije

Ostalo je sporno, kako je naveo Goran Filipović iz UUPS-a za Betu i to što je, iako je Brnabić pristala da se subvencije po hektaru sa sadašnjih 18.000 dinara po hektaru povećaju na traženih 35.000 dinara za najviše 100 hektara, predložila da to bude samo za sertifikovano seme i đubrivo i da se po ispostavi računa plati za 15 dana. To je "nezgodno" s obzirom da je setva završena, a poljoprivrednici su mahom sejali tavansko seme, te nemaju račun za pravdanje. Kaže Slankamenac, da bi i kod subvencija morao da se menja Zakon o upravnom postupku. S druge strane, javlja se problem da će od dva gazdinstva na istoj adresi, odnosno dva povezana lica, samo jedno imati pravo na podsticaje.

Mileta Slankamenac na Majskim protestima sa poljoprivrednicima Vojvodine (foto: J. Kuzmić)

"Došao je jedan momak koji je povrtar i ratar, otac mu je stočar. Imaju dva gazdinstva i svako je vlasnik svoje zemlje, ali žive u istoj kući. Tako da to može biti problem. Takođe, oni koji privilegovano dobijaju državnu zemlju (po pravu preče kupovine) bez licitacije, ne bi trebalo da očekuju da će dobiti subvencije za tu zemlju. Ali, oni koji su je izlicitirali do 100 ha, ne vidim zašto ne bi dobijali subvencije, jer je isto kao da je uzeo u arendu od nekog trećeg lica, platio si zakup po tržišnoj ceni", objašnjava naš sagovornik.

"U tim sistemskim rešenjima, na kojima mi insistiramo, dobija se više nego u nekom finansijskom iznosu. Ako imaš predvidivost u dobijanju novca, lakše ti je da se organizuješ."

Istakao je i da kad poljoprivrednici dobiji predlog od Vlade, kosultuju se sa nekim dalje.

PIO

Na sinoćnjem sastanku poljoprivrednika, bilo je priče i o penzijskom i invalidskom osiguranju. Slankamenc navodi da najpre mora da se vidi šta će biti sa tim dugovanjima - 200 miliona dinara.

Traktori su u pripravnosti (foto: Đ. Lalić)

"To sve u nedelju neće biti gotovo. Očekujemo da će se nastaviti, mi ćemo imati neke predloge, opet moramo da se sastanemo i te predloge međusobno 'upeglamo' pa da idemo dalje. Traktori su u pripravnosti, u nedelju prepodne isteraće se još mašina pored puteva da budu spremni za sve. Ne samo sada, nego i u narednih pet godina, svako ko s nama hoće da sedne, da ne seda samo zato što mora jer smo na ulici, već da zna, kad neće da sedne sa nama za sto, da ćemo biti na ulici u roku od 24 sata", najavio je Slankamenac i dodao da sve ono što oni traže nije ništa što već negde ne postoji.


Tagovi

Protest Mileta Slankamenac Akzice za gorivo Subvencije Beogradska berza PIO Sistemska rešenja Sastanak u Kisaču Sastanak u nedelju


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...