Ove godine su na gazdinstvu njenih roditelja šljive stenlej i požegača odlično rodile, tako da voća za pripremu džemova neće manjkati.
Vranjanka Snežana Đorđević odrasla je na zdravom povrću i voću koje njeni roditelji godinama uzgajaju na svom gazdinstvu u selu Barelić. Ove godine je rešila da prvi put svoju zimnicu i neke od proizvoda koje pravi ponudi posetiocima na nedavno održanoj Manifestaciji "Dani Vranja".
Cilj joj je, kaže, da proceni da li u budućnosti može da se time ozbiljnije bavi.
Tako se na njenom štandu, pored paradajza u flašama, našao domaći pasirani paradajz sa paprikom i šargrepom, ljute paprike baburice i somborke ukiseljene u teglama. Bilo je tu i džema, kompota od aronije i kupine, sveže aronije, ali i livadskog meda…
Uz ove proizvode, koje su krasile zanimljive etikete, Snežana je svojim potencijalnim kupcima ponudila i raznovrsne domaće vranjske pite koje je sama spremila.
"Uz pitu sam ponudila i ljute papričice, pa je svako, ko je želeo, mogao da proba i oseti kako izgleda ova kombinacija", priča zadovoljno naša sagovornica.
Veliko interesovanje bilo je za njen džem i razne salate, tako da će do kraja ove sezone za nju biti dodatnog posla. Ove godine su na gazdinstvu njenih roditelja šljive stenlej i požegača odlično rodile, tako da voća za pripremu džemova neće manjkati.
Slično je i sa povrćem, pa je iz tog razloga bila veoma primećena i njena ukiseljena paprika somborka. Bilo je i onih koji su želeli samo recept. Poželeli su odmah da je naprave kada su čuli da priprema nije komplikovana. Naime, ova turšija se pravi tako što se najpre prokuva voda sa sirćetom, šećerom i solju, a potom doda konzervans i njome prelije oprana i od drški očišćena somborka.
"Kada se to uradi mora dobro da se pritisne nekim težim predmetom i ostavi da tako odstoji tokom noći da se ispresuje."
Naglašava da se ovako pripremljena paprika sutradan ređa u tegle zajedno sa iseckanom šargarepom ili celerom, belim lukom i biberom u zrnu, zatvara poklopcem i odlaže u špajz.
Podelila je sa nama i recept za spremanje kompota od aronije koje njeni roditelji, zajedno sa malinom sorte polana, takođe proizvode.
Kaže da prvo prokuva pola litre vode sa 300 grama šećera i korom cimeta. Kada se šećer otopi, dodaje aroniju i kuva nekih dvadesetak minuta da omekša. Ovako pripremljen kompot vruć stavlja u vruće tegle, a potom i pasterizuje.
Iako se prvi put pojavila sa svojim proizvodima na jednoj ovakvoj manifestaciji, ova Vranjanka je izuzetno zadovoljna njihovim plasmanom. Ističe da bi želela da dogodine ponovo dođe i ponudi svoj džem od šljiva za dijabetičare, džem i slatko od jagoda, marinirane pečurke, pijano voće, sušeni paradajz u maslinovom ulju, orahovaču, likere...
Veruje da će i ovi proizvodi naći put do svojih kupaca koji žele da se hrane zdravom hranom, a koju ona može i da im ponudi.
Tagovi
Autorka