Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 25.09.2024. 12:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Kod Vranjanke Snežane zimnice u izobolju - otkriva recept za ukiseljenu somborku

Ove godine su na gazdinstvu njenih roditelja šljive stenlej i požegača odlično rodile, tako da voća za pripremu džemova neće manjkati.

Kod Vranjanke Snežane zimnice u izobolju - otkriva recept za ukiseljenu somborku
Foto: Gordana Nastić
  • 1.666
  • 793
  • 1

Vranjanka Snežana Đorđević odrasla je na zdravom povrću i voću koje njeni roditelji godinama uzgajaju na svom gazdinstvu u selu Barelić. Ove godine je rešila da prvi put svoju zimnicu i neke od proizvoda koje pravi ponudi posetiocima na nedavno održanoj Manifestaciji "Dani Vranja". 

Cilj joj je, kaže, da proceni da li u budućnosti može da se time ozbiljnije bavi.

Sve je domaće

Tako se na njenom štandu, pored paradajza u flašama, našao domaći pasirani paradajz sa paprikom i šargrepom, ljute paprike baburice i somborke ukiseljene u teglama. Bilo je tu i džema, kompota od aronije i kupine, sveže aronije, ali i livadskog meda…

Uz zmnicu, tu je i med

Uz ove proizvode, koje su krasile zanimljive etikete, Snežana je svojim potencijalnim kupcima ponudila i raznovrsne domaće vranjske pite koje je sama spremila.

Kako da zamrznete i čuvate paradajz? Evo četiri načina

"Uz pitu sam ponudila i ljute papričice, pa je svako, ko je želeo, mogao da proba i oseti kako izgleda ova kombinacija", priča zadovoljno naša sagovornica.

Džem od šljiva i somborka

Veliko interesovanje bilo je za njen džem i razne salate, tako da će do kraja ove sezone za nju biti dodatnog posla. Ove godine su na gazdinstvu njenih roditelja šljive stenlej i požegača odlično rodile, tako da voća za pripremu džemova neće manjkati. 

Slično je i sa povrćem, pa je iz tog razloga bila veoma primećena i njena ukiseljena paprika somborka. Bilo je i onih koji su želeli samo recept. Poželeli su odmah da je naprave kada su čuli da priprema nije komplikovana. Naime, ova turšija se pravi tako što se najpre prokuva voda sa sirćetom, šećerom i solju, a potom doda konzervans i njome prelije oprana i od drški očišćena somborka.

Snežana sve sama pravi

"Kada se to uradi mora dobro da se pritisne nekim težim predmetom i ostavi da tako odstoji tokom noći da se ispresuje."

Naglašava da se ovako pripremljena paprika sutradan ređa u tegle zajedno sa iseckanom šargarepom ili celerom, belim lukom i biberom u zrnu, zatvara poklopcem i odlaže u špajz.

Zdrava hrana ima kupce

Podelila je sa nama i recept za spremanje kompota od aronije koje njeni roditelji, zajedno sa malinom sorte polana, takođe proizvode.

Kaže da prvo prokuva pola litre vode sa 300 grama šećera i korom cimeta. Kada se šećer otopi, dodaje aroniju i kuva nekih dvadesetak minuta da omekša. Ovako pripremljen kompot vruć stavlja u vruće tegle, a potom i pasterizuje.

Kako kiseliti papriku i čime je puniti?

Iako se prvi put pojavila sa svojim proizvodima na jednoj ovakvoj manifestaciji, ova Vranjanka je izuzetno zadovoljna njihovim plasmanom. Ističe da bi želela da dogodine ponovo dođe i ponudi svoj džem od šljiva za dijabetičare, džem i slatko od jagoda, marinirane pečurke, pijano voće, sušeni paradajz u maslinovom ulju, orahovaču, likere...

Veruje da će i ovi proizvodi naći put do svojih kupaca koji žele da se hrane zdravom hranom, a koju ona može i da im ponudi.


Tagovi

Zimnica Dani Vranja Snežana Đorđević Ukiseljena somborka Kompot od aronije Pijano viće Sušeni paradajz


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.