Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza zemljišta
  • 16.02.2023. 16:30

Koje greške se prave prilikom analize zemljišta i šta utiče na pH vrednost?

U praksi se često radi neplanski, poljoprivrednici podižu zasade pa tek onda rade analizu zemljišta, ili je uopšte ne rade, ili samovoljno i nekontrolisano dodaju krečni materijal.

Foto: Depositphoto/microgen
  • 196
  • 13
  • 1

PH vrednost zemljišta koja predstavlja kiselost, odnosno baznost, je veoma značajan parametar dobijen posle urađene agrohemijske analize zemljišta. Izmerene vrednosti daju smernice za upotrebu određenih vrsta đubriva čiji hranljivi elementi mogu ostati nepristupačni za biljke jer nisu u stanju da se efikasno rastvaraju i da ih biljka usvoji.

Većina biljaka, kako kaže stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredno stručne službe Loznica Zlatica Krsmanović, najbolje koristi hranljive elemente rastvorene u vodi, u zemljištu neutralne reakcije, odnosno kada je pH vrednost zemljišta od šest do 6,5. Pravilnim izborom đubriva, pravilnim načinom i vremenom đubrenja pH zemljišta se može korigovati, a hranljivi elementi maksimalno i adekvatno iskoristiti.

"Iz tih razloga je značajno pre planiranja proizvodnje obaviti osnovnu analizu zemljišta, posebno kada se radi o zasnivanju višegodišnjih voćnih zasada", kaže Krsmanovićeva i dodaje da ako pH vrednost nije optimalna za planiranu voćnu vrstu, neophodno je prvo odraditi popravku, pa tek onda pristupiti zasnivanju zasada.

Poljoprivrednici prave grešku u koracima

Međutim, u praksi se veoma često radi neplanski. Poljoprivrednici podižu zasade pa tek onda rade analizu zemljišta, ili je uopšte ne rade, ili samovoljno i nekontrolisano dodaju krečni materijal, čak i na alkalnim zemljištima, što može izazvati velike štete. Oni u nastojanju da regulišu preveliku kiselost zemljišta posežu za neumerenim rasturanjem kreča po parcelama svake godine što zemljištu može drastično da uveća pH vrednost. Najbolje je, kaže savetodavac, krečni materijal primenjivati nakon prethodno urađene analize zemljišta uz poštovanje preporuke dobijene od strane stručnih lica.

Kako brzo zakiseliti zemljište?

"Brojni su faktori koji utiču na pH vrednost zemljišta, počev od klimatskih faktora, količine padavina, ali i ljudski faktor ima značajnu ulogu", kaže stručnjak i dodaje da poljoprivrednik kroz neadekvatno đubrenje, počev od izbora vrste đubriva, količine, načina i vremena primene kao i nekontrolisane upotrebe krečnog materijala značajno utiče na pH vrednost zemljišta i njegovu degradaciju.

Kalcizacijom protiv niske pH vrednosti

Nisku pH vrednost, odnosno kiselo zemljište možemo popraviti meliorativnom merom kalcizacije, kalcijumovim đubrivima u kojima se kalcijum nalazi u različitim oblicima: kalcijum oksid, kalcijum hidroksid, kalcijum karbonat, kalcijum sulfat.

Podsetimo, da kod lakih zemljišta unošenje kreča sprečava obrazovanje pokorice, a kod teških dovodi do rastresitosti, što je od značaja ne samo za vodne i vazdušne osobine, već isto tako za ukorenjavanje biljke. Kod teških zemljišta kalcifikacijom se produžava interval obrade zemljišta, što je naročito značajno za naše smonice koje, kao što je poznato, imaju veoma uzan interval.

Šta je kalcifikacija i zašto je neophodna kod kiselih zemljišta?

"Visoku pH vrednost, odnosno alkalno zemljište popravljamo meliorativnom merom acidifikacije sa elementarnim sumporom, sulfatom gvožđa ili, ako se radi o manjim korekcijama, mogu se koristiti samo fiziološki kisela đubriva", kaže Krsmanovićeva i dodaje da je pH vrednost veoma značajna za prijem sadnica, rast i razvoj biljaka, njihovo plodonošenje i dugovečnost.

"Posle urađene analize zemljišta preporuku za plan izvođenja meliorativnih mera i đubrenje daće stručno lice."


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

PH vrednost Analiza zemljišta Zlatica Krsmanović Krečni materijal Kalcizacija Unošenje kreča


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]