Kroz ovaj tekst saznajte šta je to što bi trebalo da uradite na otvorenom, ukoliko niste sve završili u decembru.
Svaki poljoprivrednik zna da za njega nema odmora, bez obzira na to koje je godišnje doba. Januar je mesec kada na otvorenom ima posla, doduše u smanjenom obimu, a kroz ovaj tekst saznajte šta je to što bi trebalo da uradite, ukoliko niste sve završili u decembru.
Trebalo bi da obratite pažnju na ledenu pokoricu na ozimim usevima, ukoliko se ona pojavila. Ukoliko vremenski uslovi dozvole, nastavite sa zimskim đubrenjem. Ukoliko temperature odu u plus, obavezno ispuštajte vodu koja je taloži na njivi. Takođe, ovo je idealan period da pregledate proizvode, koji su uskladišteni, bilo da je za sopstvene potrebe ili za prodaju. Ovo je mesec kada ćete imati vremena da poradite i na svom stručnom usavršavanju, a ako imate prilike posetite i neki seminar koji se odnosi na poljoprivredu.
Ukoliko podižete novi vinograd, trebalo bi uraditi rigolovanje zemljišta, nakon što ste pođubrili zemljište. Rigolovanje treba obaviti od tri do šest meseci pre sadnje vinove loze, jer se na taj način zemljištu daje dovoljno vremena da se slegne, izmrzne i poprimi mrvičastu strukturu, kako bi bilo podesnije za sadnju.
Ovo je i vreme kada treba da kontrolišete vino, kako biste se uverili da nije došlo do promene boje, bistrine, ukusa i mirisa. Čim grane sunce, podrum treba provetriti.
Trebalo bi "baciti" stajsko i mineralno đubrivo. Obavezno zaštitite voćnjak od zečeva i drugih štetočina, koje bi mogle da vam unište voćanjak. Ovo je period kada kreće rezidba jezgričavih voćnih vrsta.
Pripremite plan o tome koje ćete povrće zasejati. Ukoliko je potrebno, popravite ili kupite novi poljoprivredni alat, kupite seme, mineralno đubrivo i sredstavo za zaštitu bilja. Takođe sada se pripremaju tople leje, kao i kontejneri za setvu, a može da se počne i sa setvom ranog povrća, koje se nalazi u plastenicima, odnosno staklenicima. Takođe, možete da pregledate uskladišteno povrće.
Ukoliko imate svoju šumu, januar je mesec idealan za seču svih vrsta stabala, jer vegetacija sada miruje i sokovi u drvetu sporije teku. Ovo je veoma važno, jer dolazi do manjih oštećenja na okolnim stablima, pupoljci stabala su zatvoreni, zemlja je najčešće smrznuta, pa zatoostaju i manji tragovi od mehanizacije.
Tagovi
Autor