Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transformacija zemljišta
  • 27.11.2019. 14:00

Konačno se javila mogućnost o transformaciji zemljišta u Srbiji?

Ovim nacrtom biće precizirane i redefinisane norme zakona koji se u praksi nije pokazao najboljim, s obzirom na to da je njegovom primenom dolazilo do stvaranja takozvanih vakuum situacija.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 472
  • 23
  • 0

Ovim nacrtom biće precizirane i redefinisane norme zakona koji se u praksi nije pokazao najboljim, s obzirom na to da je njegovom primenom dolazilo do stvaranja takozvanih vakuum situacija.

Izmenom zakona povećaće se prihodi

Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu, uz naknadu, sprovodi se u Srbiji od pre četiri godine, a njegovim stupanjem na snagu, trebalo je omogućiti da se svojinska transformacija na građevinskom tlu, sprovede u skladu sa Ustavom. Međutim, od 2006. godine to nije moguće izvesti na taj način jer od tada, naš ustav to ne prepoznaje kao ustavnu kategoriju. Institut konverzije uz naknadu uveden je u pravni život Srbije kroz Zakon o planiranju i izgradnji, 2009. godine.

Pre pet godina pomenuti zakon je izmenjen i dopunjen, ali ni to nije pomoglo da se svojinska transformacija omogući. Određene odredbe nisu se mogle primeniti u praksi. One su podrazumevale da zakupac zemljišta mora da obezbedi bankarsku garanciju za sve buduće nedospele iznose za svih 99 godina. Međutim, onaj ko bi želeo da zakupi zemlju ne bi mogao to da obezbedi.

Saveti za odabir poljoprivrednog zemljišta

Od kada je Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu počeo da se primenjuje, u budžet države za tu namenu uplaćeno je 359.266.776,08 dinara. U korist jedinica lokalne samouprave uplaćeno je više od 95 miliona, a u korist Fonda za restituciju još 351.040.731,24, navodi se u podacima Ministarstva građevinarstva.

Naknada za konverziju povećaće prihode ako bi se dosadašnji zakon izmenio. Ukoliko bi do toga došlo, građani naše zemlje ne bi osetili negativne posledice, s obzirom na to da ta izmena ne uključuje dodatne troškove za stanovništvo. Takođe ni oni koji učestvuju u konverziji neće imati dodatne troškove jer ona nije obaveza već samo mogućnost.

Parcele u postupku restitucije ne mogu biti u konverziji

Međutim, oni koji žele da konvertuju svoje parcele, ne smeju biti u postupku restitucije. Izmene i dopune zakona predviđaju i da će, pre nego što se odobri konverzija, Agencija za restituciju morati da da potvrdu nadležnom organu koji dobija zahtev o tome da li je ta parcela u postupku restitucije i da li može biti predmet vraćanja u naturalnom obliku. Ako je parcela u toku restituisanja, konverzija se mora odmah prekinuti.

Izmene i dopune ovog zakona takođe uvode i to da visinu naknade za ove namene uvodi organ lokalne samouprave nadležan za imovinsko - pravne odnose u skladu sa aktom o utvrđivanju prosečne cene kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti po zonama, za utvrđivanje poreza na imovinu, piše Dnevnik.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Transformacija zemljišta Restitucija zemljišta Konverzija zemljišta Agencija za restituciju Redefinisane norme


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u