Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje svinje
  • 03.07.2021. 18:00

Kontracepcijom smanjuju populaciju divljih svinja u Teksasu - i drugi traže odobrenje

Razvijena je metoda za smanjenje populacije divljih svinja pomoću kontracepcije koja se nalazi u hrani. Slična se sredstva već koriste za golubove i pacove.

Foto: Depositphotos/rvdwildlife
  • 207
  • 23
  • 0

Divlje svinje nanose velike štete poljoprivrednim usevima, ali i negativno utiču na ostale divlje životinje. U Evropi su one i dalje vrlo ozbiljan faktor širenja afričke svinjske kuge (ASK).

Pokušaji njihovog smanjenja u celom svetu uglavnom su bazirani na ciljanom odstrelu, što potvrđuje poslednji primer u Danskoj gde je nedavno odstreljena poslednja, 157. divlja svinja. Kako bi njihovoj populaciji stali na kraj, u Teksasu su naučnici razvili metodu za smanjenje broja ovih životinja tako što su u hranu dodali kontracepcijske materije, piše Pig progress.

Populacija divljih svinja nastavlja da raste u državama poput Kanade i Nemačke, dok, na primer, u Teksasu njihov broj premašuje 2,6 miliona. Krmače mogu proizvesti novo leglo otprilike svaka tri meseca, a na jugu SAD-a jedno može imati i do 20 prasadi.

Stoga je dr Dan C. Loper i njegov tim naučnika osmislio proizvod za kontracepciju pod nazivom HogStop. Pre tri godine započeli su ispitivanje na običnim svinjama koje su se hranile njime.

"Otkrili smo da je smanjio pokretljivost sperme za 60 odsto, kao i morfološke promene koje značajno smanjuju plodnost", rekao je Daniel Loper, jedan od istraživača. Dodao je da su rezultate zabeležili čak i kod nerasta koji su se tim proizvodom hranili samo pet dana.

Odobrenje traže i druge zemlje

HogStop je prva široko rasprostranjena opcija za kontrolu plodnosti divljih svinja. Loper kaže da slični proizvodi postoje i za druge vrste životinja poput golubova i pacova. Uverava da su sastojci njihovog proizvoda ispravni, a u opisu mu stoji da je reč o mešavini prirodnih krmiva. Njegovi začetnici kažu da ne sadrži hormone niti endokrine disruptore te da ostaje u testisima vepra i ne putuje njegovim telom.

Hraniti ih treba samo u hranilicama specifičnim za svinje, namenjenim držanju podalje od ostalih, jer na mužjake drugih vrsta, poput jelena, može slično uticati, upozoravaju naučnici. Ovaj se proizvod trenutno distribuira širom Teksasa, a već je odobren kao pesticid od strane Američke agencije za zaštitu životne sredine. Njegovo odobrenje traži se i za upotrebu u drugim državama.


Tagovi

Divlje sivnje Populacija Ishrana Kontracepcija Kontrola


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.