Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 27.06.2021. 18:00

U Danskoj više nema divljih svinja - poslednja usmrćena zbog prevencije od ASK-a

I ranije su lovci pokušali da je odstrele, ali pokušaji njenog hvatanja nisu bili uspešni. Do pre nekoliko dana.

Foto: Bigstockphoto/Grisha Bruev
  • 1.331
  • 258
  • 0

U sklopu prevencije od afričke svinjske kuge (ASK) poslednja divlja svinja u Danskoj nedavno je ustreljena u divljini, tačnije u Južnom Jutlandu gde je obitavala zadnjih meseci, piše agrarheute.

I ranije su lovci pokušali da je odstrele, ali pokušaji njenog hvatanja nisu bili uspešni. Ovu je životinju označavao broj 157, ali i ukupan broj usmrćenih divljih svinja.

Danska Nacionalna uprava za zaštitu prirode tvrdi da ih u toj zemlji više nema, a dugotrajno praćenje nije potvrdilo pojavu novih jedinki.

Još 2018. njihova je populacija u toj državi procenjena na samo 100 životinja, a uvek je bila manja u odnosu na susednu Nemačku. Još 2019. Danci su na granici sa tom zemljom podigli ograde visoke 1,50 metara i duge oko 70 kilometara kojima su želeli da svoju svinjarsku proizvodnju zaštite od ove bolesti.

U Evropi populacija divljih svinja neprestano raste u poslednjih 30 godina, a njihov sve veći broj rezultirao je brojnim ekonomskim, ekološkim i socijalnim problemima, piše u izveštaju pod nazivom "Wild Boar populations in Europe".

Najveća populacija divljih svinja je u zapadnoj Evropi (Izvor: PLOS ONE)

Zbog njihovog intenzivnog razmnožavanja, skrivenog načina života, noćne aktivnosti, migracija na veće udaljenosti i ponašanja tokom ishrane, u poređenju sa drugim divljim parnoprstim kopitarima (ili papkarima), divlja svinja je problematična vrsta za tačne procene populacije.

U ovoj studiji navode da procena ni ne postoji zbog različitih Zakona o lovstvu u pojedinim državama, ali i zbog krivolova. 


Tagovi

Danska ASK Divlje svinje Populacija Odstrel


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.