Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 04.08.2023. 18:00

Kraj nedelje obeležili pad cene kukuruza i rast uljane repice

Evropsko tržište nije odreagovalo na sukobe u crnomorskom regionu, dok je američko tržište pod uticajem izvoza, dobrih vremenskih uslova i očekivanih visokih prinosa kukuruza u Brazilu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 162
  • 66
  • 0

Tržište žitarica je i dalje pod različitim pritiscima. Nakon ruskih napada na ukrajinske luke na Dunavu cena pšenice je na američkom tržištu skočila za pet odsto, ali ova vest nije mogla da značajno poveća cenu na evropskom tržištu.

"Rusi su pogodili skladišta i silose za žito, oštetivši skoro 40.000 tona žitarica koje očekuju afričke zemlje, Kina i Izrael", rekao je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandre Kubrakov na Telegramu.

Šta je sa cenama žitarica posle ruskog napada?

S druge strane Rusi javljaju da su Ukrajinci napali luku Novorosijsk, koja je jedna od najvažnijih ruskih luka na Crnom moru i važan centar za pretovar žitarica.

Transport žitarica alternativnim pravcima

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zamolio je ruskog predsednika Vladimira Putina da Rusija ne preduzima mere koje bi dovele do još veće eskalacije sukoba u crnomorskom regionu.

 Ukrajinski sindikat trgovaca žitom UGA povećao je svoju prognozu kombinovanog useva žitarica i uljarica za Ukrajinu za 2023. za skoro osam miliona metričkih tona na 76,8, izveštava Reuters. Žetva će verovatno obuhvatiti 26,9 miliona tona kukuruza, 20,2 miliona tona pšenice, 5,2 miliona tona ječma, 13,9 miliona tona semena suncokreta, 3,9 miliona tona uljane repice i 4,8 miliona tona soje. U prognozi bi izvoz pšenice mogao biti 15 miliona tona u 2023/24. u poređenju sa 16,8 miliona u 2022/23., a ukrajinske isporuke kukuruza mogle bi pasti na 22 miliona tona sa 29,5 miliona.

Očekuje se da će veliki pritisak biti na alternativne pravce izvoza i transporta ukrajinskih proizvoda, prvensteno žitarica. Transport se preusmerava na železnicu i luke na Dunavu.

Pada cena kukuruza, ali raste uljane repice

Kraj sedmice na pariškom Matifu je obeležen daljim padom cene kukuruza. Za tonu pšenice u septembarskim ugovorima je treba izdvojiti 236,75 evra, dok je za decembarske ugovore cena 246,25 evra. Cena kukuruza je u padu za skoro pet odsto i iznosi 214,50 evra/t, dok je uljana repica poskupela na 466,50 evra/t zbog smanjenog prinosa i kašnjenja žetve u Evropi.

Na američkom tržištu je drugačija situacija. Na čikaškom CBoT-u padu je cena pšenica i danas u 13h je iznosila 210,43 evra/t. Manja je cena kukuruza i za tonu je trebalo izdvojiti 172,87 evra. Najmanje je pala cena soje na 479,50 evra/t. Prema podacima USDA povećan je izvoz soje na 2,72 miliona tona, što je blizu najviših trgovinskih očekivanja. Izvoz kukuruza je iznosio malo više od 456.000 tona, a to je blizu donje granice trgovinskih očekivanja koja se kreću u rasponu od 350 hiljada do 1,2 miliona tona. Tržište kukuruza je pod jakim uticajem povećane prognoze za žetvu u Brazilu, boljih vremenskih uslova u SAD-u i Evropi.


Tagovi

MATIF CBoT Cena pšenice Cena uljarica Cene žitarica Cena soje Cena kukuruza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.