Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Planinske reke
  • 18.12.2018. 18:15

Kraljevčani protiv izgradnje mini hidroelektrana

Protiv izgradnje malih hidroelektrana su i građani Kraljeva, koji kroz jedinstvenu inicijativu u saradnji sa ostalim udruženjima iz Srbije, žele da stanu na put degradaciji planinskih reka.

Foto: Građanska inicijativa "Sačuvajmo planinske reke Kraljeva"
  • 787
  • 33
  • 1

Inicijativa "Sačuvajmo planinske reke Kraljeva" nastala je spontano, kao reakcija na vapaj meštana planinskih sela podkopaoničke i ostalih regiona i solidarni odgovor na pozitivne i odgovorne građanske aktivnosti drugih inicijativa, posebno ORSP, te buđenjem svesti građana o pogubnom uticaju izgrađenih malih hidroelektrana (MHE) derivacionog tipa, koji podrazumeva uvođenje kilometara planinskih reka u cevi. Ova inicijativa je do sada uspela da okupi oko 7.500 članova u okviru istoimene Fejsbuk rupe. 

O aktivnostima, planovima i značaju razgovarali smo sa Jelenom Tot i Vladimirom Rakovićem, koji su jedni od pokretača ove inicijative. Njih dvoje se slažu da je došlo do oživljavanja ekološke svesti građana i da njihova FB grupa iz dana u dan ima sve veći broj članova, kroz koju su meštani mnogih sela kraljevačkog regiona postali upoznati sa pogubnim efektima derivacionih MHE.

Više štete nego koristi

Građanska inicijativa iz Kraljeva ukazuje na važnu činjenicu da izgradnja derivacionih MHE ima više štete nego koristi: "Svaka izgrađena derivaciona MHE predstavlja drastičan primer ekocida. Mnogo je dokaza za to i ne moramo biti stručnjaci da bismo doneli sud o tome. Dovoljno je uporediti lokacije pre i posle izgrađenih MHE. Celom dužinom korita reka kroz koja prolaze MHE cevi opažamo odumiranje svih životinjskih i biljnih vrsta, uključujući i one autohtone. Oni to zovu zakonskim minimalnim proticajem, a zapravo su u pitanju užasavajući apokaliptični prizori".

Stara planina: Meštani ponovo brane Visočicu

Mini hidroelektrane u Kraljevu

O detaljima izgradnje i planiranog broja MHE na teritoriji Kraljeva, ova inicijativa je raspolaže sledećim informacijama: "Plan za izgradnju MHE rađen je na osnovu Katastra MHE iz 1987. godine, koji obuhvata 40 lokacija. Ovaj broj lokacija dodatno je povećan u Prostornom planu grada Kraljeva 2012-2020 na 52! Od ukupnog broja planiranih MHE na teritoriji Kraljeva, na dan 10.01.2018. godine devet je već izgrađeno i dobilo status privremeno povlašćenog ili povlašćenog proizvođača električne energije - što predstavlja realizaciju od 22,5% zastarelog katastra na ovom području, naspram prosečne realizacije od oko 12% na nacionalnom nivou, pri čemu je većina derivacionog tipa i uzrokuje nesagledivu štetu prirodi i ljudima. Da zlo bude veće, ovaj trend ne pokazuje znake opadanja, izdaju se nove dozvole i prijavljuju novi radovi".

MHE

PRIVREMENO POVLAŠĆENI

POVLAŠĆENI

Broj rešenja

MHE Studenica

 

312-01-00004/2011-12

MHE Kaludra

 

312-01-01152/2014-04

MHE Dubočica 2

 

312-01-00896/2017-06

MHE Igrišt

 

312-01-00898/2017-06

MHE Kunara

 

312-01-00971/2017-06

MHE Dubočica 2

 

312-01-01531/2017-06

MHE Jelići

 

312-01-01550/2017-06

MHE Igrišt

 

312-01-00077/2018-06

MHE Kunara

 

312-01-00096/2018-06

MHE Sokolja

 

312-01-00057/2018-06

MHE Brevina

 

312-01-00133/2018-06

MHE Most

 

312-01-00739/2018-06

Uvid u reke na kojima je planirana i/ili realizovana izgradnja MHE možete da steknete na osnovu tabelе (Katastar 1987, 5. kolona sadrži nazive reka) u prilogu ispod teksta!

Informisanje građana

U skladu sa osnivačkim ciljevima, aktivisti inicijative "Sačuvajmo planinske reke Kraljeva" trude se da blagovremeno informišu građane o planiranim lokacijama za gradnju MHE, izdatim dozvolama za gradnju MHE i vodnom zemljištu datom u zakup za te namene, kako građani ne bi bili zatečeni pojavom bagera i cevi pored njihove reke, ispred njihove kuće, ali i kako bi mogli da stanu u odbranu ovih važnih prirodnih resursa ukoliko žele. U cilju što boljeg informisanja svih građana o pomenutim procesima, aktivisti su pripremili i letke za sve dobronamerne ljude, koji žele da ih podele svojim komšijama u planinskim krajevima udaljenim od gradskih centara. 

Aktivnosti inicijative 

Kao veoma važne aktivnosti sa vidljivim rezultatima, Jelena i Vladimir ističu postavljene table od Lopatnice do Bogutovca kojima meštani poručuju investitorima MHE da nisu dobrodošli. Uz to, do sada je relevantnim nadležnim organima upućeno nekoliko prigovora na izdate lokacijske uslove za MHE, a u skorije vreme planirana je i organizacija tribine, na kojoj će glavni gost i govornici biti prof. Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta, i istaknuti aktivisti inicijative ORSP. 

Složni (smo) u očuvanju reka Stare planine

Odbrana prirodnih resursa - zajednička politika

Naši sagovornici kažu da su predstavnici vlasti u Kraljevu upoznati sa aktivnostima inicijative, ali da se tim povodom nisu javno oglašavali. Naročito treba istaći da ova inicijativa nije stranačka i da ne služi svrsi nijedne političke stranke, već svakom građaninu ove države, bez obzira na to kog je stranačkog opredeljenja. Okupljeni aktivisti su složni oko zajedničkog interesa odbrane prirodnih resursa Srbije, te da je jedina politika ove grupe politika očuvanja reka i planina:

"Na osnovu nedavno odbijenih lokacijskih uslova za dve MHE na teritoriji Kraljeva, nadležni organi počinju da uvažavaju mišljenje javnosti o tome da su derivacione MHE nepoželjne i sa zadovoljstvom konstatujemo da su zahtevi za izdavanje lokacijskih uslova za obe pomenute MHE odbačeni pretežno na osnovu neispunjenih uslova zaštite životne sredine u smislu zaštite posebnih staništa flore i faune".

Reke
Degradirane reke

Ljubav prema prirodi spojila je mnoge inicijative iz različitih krajeva naše zemlje - ORSP, Odbranimo reku Brajkovinu i Grnčiće od MHE, Odbrana reke Mlave, Odbranimo Grzu, Sačuvajmo reke Srbije. A ovi kraljevački aktivisti planiraju širenje saradnje i povezivanje sa svim drugim inicijativama i udruženjima koja se bave zaštitom životne sredine, sve do celovite uvezanosti na nacionalnom nivou, posebno onih čiji je osnovni cilj odbrana reka od derivacionih MHE. 


Foto prilog


Dokumenti


Tagovi

Planinske reke Građanska inicijativa Očuvanje prirode Mini hidroelektrane Jelena Tot Vladimir Raković Kraljevo


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vlaška magija-gotovo jelo NA 3 NOVE LOKACIJE U BEOGRADU ! Ovaj tradicionalan specijalitet-MESO ZALIVENO U MAST-možete potražiti u maloprodajnim objektima "Domaće trpeze" na 3 lokacije u Beogradu. Senjak, Vase Pelagića 1 Zemun , Prvomajska 3... Više [+]