Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plutajuća farma
  • 09.05.2021. 18:00

Krava i tele pali sa plutajuće farme, spašavale ih hitne službe

Životinje su pale jer je ograda ostala otvorena. Glavni direktor farme kaže da se to događa i na redovnim ispašama kao i to da su krave izvrsni plivači.

Foto: PrintScreen/YouTube
  • 204
  • 16
  • 0

Pre nešto više od godinu dana pisali smo o prvoj plutajućoj farmi krava na svetu smeštenoj u luci Roterdam u Holandiji. Tada je privukla pažnju celog sveta, a sada Dutch News piše da su već dve životinje pale u vodu. 

Tele je u vodu palo u decembru prošle, a krava krajem aprila ove godine. Životinju tešku 600 do 800 kilograma više od sat vremena iz vode su izvlačile hitne službe.

"Pala je u vodu jer je mladić koji radi na farmi ostavio otvorenu ogradu, a isto se dogodilo i prošle godine sa teletom kada je to učinio jedan posetilac", tvrdi Peter van Vingerden, izvršni direktor kompanije Beladon koja stoji iza celog projekta. Dodao je da one kao i druge životinje na četiri noge znaju vrlo dobro da plivaju.

Kada je radnik nazvao službe za pomoć, u roku od četiri minute je stiglo pet automobila vatrogasne službe, dva ronilačka tima, lučki brodovi i gomila novinara.

"Vatrogasac mi je rekao da je ovu tehniku spašavanja dobro naučiti budući da je ovo novi način održivog uzgoja u doba klimatskih promena. Do sada su u gradu spašavali samo mačke sa drveća", napominje direktor.

Padaju u vodu i tokom ispaša

Još nakon prvog pada, politička stranka, Partij voor de Dieren (PvdD) koja se u toj zemlji bavi pravima životinja i očuvanja životne sredine, pokušala je u gradskom veću da dobije većinu glasova kako bi zaustavila rad farme, ali nije uspela. Nakon drugog su odlučili da pokrenu kampanju na društvenim mrežama.

"Krave nisu vodozemci, a ni intenziviranje proizvodnje mleka nije dobro za njih", poručio je lokalni vođa stranke, Rud van der Velden. On tvrdi da je kampanja na društvenim mrežama imala pozitivne ishode.

"Mnogi ljudi misle da je stvarno čudno da takvo nešto postoji. To nije prirodno okruženje za stoku i žalostan je prizor za videti", kazao je.

Međutim, van Vingerden je istakao činjenicu da životinje padaju u vodu i tokom redovnih ispaša, te da ih stočari moraju spašavati. Dokaz tome je krava koja se nedavno u blizini nemačkog grada Dusburga tokom ispaše odvojila od stada, potrčala prema kanalu Dortmund-Ems i upala u vodu, saopštila je nemačka policijska kancelarija. Policija ju je 300 metara pratila čamcem kako bi doplivala do nasipa i izašla iz vode. Dočekao ju je kamion za stoku i vraćena je na farmu.

Akciju spašavanja na plutajućoj farmi pogledajte u videu: 


Tagovi

Plutajuća farma Holandija Roterdam Krava u vodi Aktivisti Spašavanje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.