Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz žitarica
  • 22.03.2023. 18:00

Krizna rezerva: Sa 56 miliona evra spašavaju poljoprivrednike pogođene ukrajinskim žitaricama

Poljska će dobiti najveći deo pomoći, dok je mađarski i slovački zahtev odbačen.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 176
  • 36
  • 0

Evropska komisija je predložila povlačenje 56 miliona evra iz budžeta EU kako bi pomogla Poljskoj, Bugarskoj i Rumuniji da se izbore s povećanim uvozom žitarica i uljarica iz njima komšijske Ukrajine, izvestio je Euractiv.

Slovački i mađarski zahtev odbačen 

To su pitanje pokrenule Poljska, Rumunija, Mađarska, Slovačka i Bugarska, žaleći se na "puteve solidarnosti" kojima se transportuje ukrajinsko žito. Umesto da ove zemlje postanu samo tranzitno područje, velike količine žita su završavale na njihovom tržištu. To je u nepovoljan položaj stavilo njihove poljoprivrednike koji nisi mogli da prodaju svoje proizvode ili su za svoj rod dobijali mizerne cene.

"Ovo je podrška poljoprivrednicima pogođenim povećanjem uvoza iz Ukrajine, a ne posledicama rata", komentarisao je finansijska sredstva komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski.

Zahtevi za podršku koji su došli iz Slovačke i Mađarske odbačeni su nakon analize Komisije, koja je uzela u obzir promene u snabdevanju različitih tržišta žitarica i uljarica.

Mađarska će pooštriti kontrolu ukrajinskih žitarica

Udruženje poljoprivrednika EU Copa-Cogeca saopštilo je da su mere podrške stigle prekasno, da su nedovoljne i nisu koherentne. Pozvali su Komisiju da podrži ukrajinske poljoprivrednike, ali da pritom ne zaboravi svoje.

Sredstva iz rezervi ZPP-a

Najveći deo pomoći, od oko 30 miliona evra, namenjen je Poljskoj, dok će Bugarska dobiti 17, a Rumunija 10 miliona evra. Ukupan iznos pomoći mogao bi se čak udvostručiti na 112 miliona evra jer Komisija dozvoljava trima državama članicama da sufinansiraju mere podrške koristeći sredstva iz svojih nacionalnih budžeta. 

Ovo je tek drugi put da je Komisija koristila poljoprivrednu rezervu, uključenu u šemu zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) za trenutni programski period. S okvirom od 450 miliona evra godišnje, fond se može koristiti za finansiranje izuzetnih mera za suzbijanje tržišnih poremećaja koji utiču na proizvodnju ili distribuciju.

Ukrajinske žitarice: Šta je dogovoreno s Rusijom, a šta s EU?

"Imamo rezervu za krizne situacije i iskoristili smo samo 56 miliona evra", rekao je komesar Vojčehovski koji predviđa da će se kroz jednu takvu rezervu pomoći italijanskim farmerima da se izbore s ptičjim gripom.


Tagovi

Ukrajinske žitarice Copa-Cogeca Krizna rezerva Jeftine žitarice Putevi solidarnosti Evropska komisija Januš Vojčehovski


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta