Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz žitarica
  • 20.03.2023. 15:00

Ukrajinske žitarice: Šta je dogovoreno s Rusijom, a šta s EU?

Rusija nije pristala na dogovor o izvozu žitarica preko Crnog mora na više od 60 dana. Istovremeno, sporazum između Ukrajine i Evropske unije o liberalizaciji saobraćajnog prevoza tereta produžen je do 30. juna 2024.

Foto: Depositphotos/pafnuti@ukr.net
  • 155
  • 13
  • 0

Dogovor koji omogućuje siguran izvoz ukrajinskih žitarica iz Crnog mora obnovljen je u subotu na najmanje 60 dana, što je polovina perioda koji su planirali UN i Ukrajina. 

"Crnomorska inicijativa za žitarice, zajedno s Memorandumom o promociji ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva na svetskim tržištima, ključni su za globalnu bezbednost hrane, posebno za zemlje u razvoju", rekao je portparol UN-a Stefan Dujarik u izjavi.

Ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solski izjavio je da je Ukrajina isporučila gotovo 500.000 tona pšenice za programe pomoći UN-a. On je u subotu insistirao da se sporazum o izvozu preko Crnog mora produži na 120 dana objasnivši da se tako može nastaviti pomagati onima kojima je potrebno te "spasiti svet od gladi", piše Reuters.

Moskva postavlja uslove

Ali, Rusija nije popustila nego je, čak, najavila da će dalje produženje nakon sredine maja zavisiti od uklanjanja određenih zapadnih sankcija, a koje se ne odnose na hranu i đubrivo. Moskva tvrdi da su ograničenja plaćanja, logistike i industrije osiguranja prepreka isporukama.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzia rekao je u petak da Evropska unija, Sjedinjene Države i Britanija imaju dva meseca da izuzmu iz svojih sankcija celi lanac operacija koje prate tamošnji poljoprivredni sektor, ako žele nastaviti ukrajinski crnomorski sporazum o žitaricama. 

Traže da se Ruskoj poljoprivrednoj banci dopusti da se vrati u SWIFT bankarski sistem i da se Rusiji dopusti snabdevanje poljoprivrednim mašinama i rezervnim delovima. 

Nebenzia je takođe rekao da treba ukinuti ograničenja osiguranja i pristupa lukama za njihove brodove i teret, ponovno pokrenuti cevovod koji isporučuje amonijak u ukrajinsku crnomorsku luku, ali i deblokirati račune i finansijske aktivnosti domaćih firmi za proizvodnju đubriva. 

U UN-u potvrđuju da iako je postignut napredak u olakšavanju ruskog izvoza poljoprivrednih proizvoda, još uvek postoje prepreke, posebno u vezi sa sistemima plaćanja.

Liberalizacija drumskog prevoza tereta

Istovremeno, sporazum između Ukrajine i Evropske unije o liberalizaciji drumskog prevoza tereta produžen je do 30. juna 2024., pišu ukrajinski mediji pozivajući se na objavu ministra infrastrukture Ukrajine Oleksandra Kubrakova na Tviteru. 

"Tokom prve godine sporazum je dokazao svoju efikasnost. Za vreme njegove primene obim drumskog prevoza tereta porastao je za više od 50 odsto. Kako bi bio i veći, razvijamo graničnu infrastrukturu zajedno s EU", napisao je Kubrakov. 

Prvi takav dogovor potpisan je u maju prošle godine i bila je to odluka bez presedana. Tada su uvedene suspenzije na uvozne carine, kvote i mere trgovinske zaštite koje se odnose na ukrajinski izvoz u EU, kako bi se podržala ekonomija zemlje.


Tagovi

Ukrajinske žitarice Crno more Rusija Ukrajina Sporazum 60 dana Liberalizacija trgovine Oleksandar Kubrakov Evropska unija Stafan Dujarik


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.