Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvijanje sela
  • 14.12.2019. 14:00
  • Zaječarski okrug, Knjaževac

Kuće i stanovi onima koji žele da se dosele u knjaževačka sela

Vlasti u Opštini Knjaževac, u želji da zadrže mlade i razviju sela u svojoj opštini, započele su projekat dodeljivanja državnih stanova i kuća na korišćenje građanima Srbije koji žele tu da žive.

Foto: Depositphotos/VladimirNenezic/ilustracija
  • 609
  • 22
  • 0

U Knjaževcu u poslednjih šest decenija beleži se negativan prirodni priraštaj, a prema poslednjem popisu stanovništva, koji je u Srbiji sproveden 2011. godine, u tom mestu živelo je 32.000 stanovnika, a osam godina kasnije nekoliko hiljada ljudi.

Vlasti u Opštini Knjaževac, u želji da zadrže mlade i razviju sela u svojoj opštini, započele su projekat dodeljivanja državnih stanova i kuća na korišćenje građanima Srbije koji žele tu da žive.

Milan Krkobabić: Motivisati mlade da se vrate na selo

Anketirani građani: Dobra ideja za razvoj opštine

U lokalnoj samoupravi se nadaju da će sprovođenjem ovog projekta uspeti da privuku građane da ostanu ili se dosele u ovu opštinu.

Anketirani građani sa kojima je razgovarao RTS, ocenjuju da je ovo dobar potez lokalne samouprave i države posebno jer će tako, dodaju, moći da se radi i na razvijanju poljoprivrede u ovom kraju.

"Dobra ideja da se vrati omladina, da se rađaju deca u tim selima, da nam se pokrenu škole da bi smo pokrenuli poljoprivredu," navode anketirani.

Drugi dodaju da će se, na ovaj način, mnogima pomoći da dobiju mesto za život. "Što se tiče ovih stanova, ja sam prezadovoljan sa tim što se uradilo, da damo ljudima krov nad glavom," kažu anketirani.

Lokalna samouprava: Ovo je osnova za sveukupan razvoj

Trenutno se u ovoj opštini sprovodi popis objekata koji se nalaze u državnom vlasništvu. U opštini dodaju da bi naseljavanjem Knjaževca ovim putem bio omogućen opstanak sela u okolini te opštine.

"Kuće i stanovi će biti renovirani i ponuđeni, besplatno, na korišćenje građanima Srbije. U svakom selu u kome bi došao da živi jedan bračni par, to bi, možda, značilo još nekoliko dece u tom selu, to bi značilo i opstanak tih naših sela”, navodi predsednik Opštine Knjaževac Milan Đokić.

U lokalnoj samoupravi ukazuju da će se, kroz ovaj projekat, posredno razviti i industrija i poljoprivreda jer će, napominju, oni koji se dosele, moći da se zaposle i u industrijskom i poljoprivrednom sektoru, te je omogućavanje besplatnog stanovanja građanima Srbije u Knjaževcu osnova za, kako kažu, sveukupan razvoj, prenosi RTS.


Izvori

RTS


Tagovi

Knjaževac Sela Naseljavanje sela Mladi Povratak na sela Besplatne kuće Milan Đokić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.