Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita kukuruza
  • 05.07.2021. 07:30

Kukuruzni moljac: Osmišljeno vozilo za primenu biološke kontrole parazitskim osicama

Vozilo je dovoljno visoko da ne oštećuje biljke, a u sat vremena može da aplicira parazitske osice na površini od 30 hektara.

Foto: Facebook/Bioline France
  • 239
  • 54
  • 0

Kompanija "Bioline France" je sa svojim partnerima razvila novi koncept primene biološke kontrole, odnosno larvi parazitske osice roda Trichogramma za kukuruz. Reč je o vozilu na četiri točka koji na zadnjem delu ima pričvršćen aplikator sa osicama.

Njega je dizajnirao "Bioline Agroscience" u saradnji sa FP2, a prednosti ove metode su što je sigurna za životne sredine i nema pojave rezistentnosti kao što je to slučaj sa insekticidima. Ove larve parazitiraju jajašca kukuruznog moljca i tako biološki zaustavljaju njegov razvoj.

Prvi prototip ove mašine izrađen je prošle godine i visine je 1,3 metra što mu omogućava kretanje bez uništavanja biljaka, navodi farmer.pl. Aplikator "izbacuje" kapsulu sa korisnim osicama svakih 20 metara, a čitav postupak kontroliše se pomoću GPS sistema.

Aplikator se može pričvrsiti i na druge mašine (Foto: Facebook/Bioline France)

 Ovakvo vozilo u roku od sat vremena može "tretirati" površinu od čak 30 hektara, navode inovatori.

Kukuruzni moljac uzrokuje opadanje klipova

Kukuruzni moljac je jedan od glavnih štetočina kukuruza, a njegovo suzbijanje je problem jer se on nalazi unutar biljaka pa je upravo primena biokontrole rešenje koje se preporučuje. Ženka ovog insekta odlaže jaja sa donje strane lišća i na rukavcu. Nakon tri do 14 dana izlegu se gusenice, a u većini slučajevima se koncentrišu u zoni vršnog lišća, čijim se tkivom u početku hrane prouzrokujući na njemu okruglaste rupice.

S tog mesta kasnije prelaze na metlicu ili rukavac lista, da bi se potom uvukle u stabljiku ili začetke klipova. Najveće štete gusenice čine upravo na tim mestima. U stabljikama larve buše uzdužne hodnike, što slabi biljku i smanjuje njenu čvrstoću. One se tada lako lome, naročito u slučajevima jakih vetrova. Ako gusenice napadnu zametak klipa, u osnovi on redovno propada.

Uzrokuju i smanjenje prinosa, koji zavisi od broja napadnutih biljaka. Izgrizanjem hodnika kroz dršku klipa, gusenice mogu da prouzrokuju njegovo masovno opadanje ili prevremeno zrenje. One koje pak prodru u zonu zrna, predstavlja posebnu opasnost gde tokom ishrane izgrizaju izvestan broj zrna i istovremeno stvaraju povoljne uslove za razvoj gljivica.

Pogledajte kako izgleda biokontrola sa ovim vozilom:


Tagovi

Kukuruzni moljac Biokontrola Parazitske osice Quad


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.