Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kirovets
  • 25.10.2022. 07:30

Kultni ruski traktor Kirovets iz '95-e se prodaje za 52.200 evra

Traktori za teški rad i minimalne troškove i dalje su popularni kako na evropskom, tako i tržištu SAD-a i Kanade.

Foto: Depositphotos/gOd4ather (ilustracija)
  • 708
  • 120
  • 0

Kirovec je stara marka i prvi serijski proizveden traktor u bivšem SSSR-u. U svetu je poznat pod nazivom Kirovets. Pokazao se kao jako i izdržljivo vozilo.

Proizvodnja je započela 1926. godine na Lenjinov zahtev, a do 1932. korištena je licenca Fordson traktora na osnovu koje su inženjeri stvorili Kirovec. Kada je kreiran, imao je jedinstven dizajn, što je omogućilo povećanje produktivnosti rada za dva ili tri puta i smanjenje vremena za obavljanje poljoprivrednih radova. 

Traktori za teške operacije

Najpoznatiji model K-700 je predstavljen 1962. godine, a od tada je proizvedeno više od 400.000 primeraka. Imao je V-12 dizel motor s osam cilindara i snagu 215 KS. Na 40. Pariškoj izložbi poljoprivrednih mašina 1969. godine prepoznat je kao najmoćniji poljoprivredni traktor na točkovima na svetu. Njegovi su kreatori tvrdili da je 30 godina ispred svog vremena. 

Model je kasnije doživeo niz poboljšanja. Tako je K-700A imao šire gume i dva rezervoara od po 320 litara dizela. U 1975. razvijen je model K-701 s V-12 dizel motorom i 300 KS. Kasnije su kreirane i unapređene verzije, jer se radilo o veoma pouzdanim i dugotrajnim mašinama.

Model K-701M je napravljen 1985. i odlikovao se novim dizajnom, boljim tehničkim rešenjima i snagom motora od 335 konjskih snaga.

Od 1990. nastupila je modernizacija i rad na razvoju poboljšane K-744 serije R (Rusija). U martu 2000. traku za sklapanje su napustili prvi primerci K-744R i prva pilot serija traktora K-745 snage 428 konjskih snaga. 

Prisutan na tržištu Evrope, SAD-a i Kanade

K-744R je 2001. prošao sertifikaciju kako u Rusiji, tako i u Evropi. Imao je pogon na svim točkovima. Odlikovao se visokom produktivnošću. U sezoni je mogao zasejati 5.000 hektara s minimalnim troškovima rada, a koristio se tokom cele godine za teške i intenzivne radove kao što su: čišćenje snega, oprema za vuču mašina zaglavljenih u blatu ili dubokom snegu i druge operacije.

I danas su ovi modeli traženi na evropskom tržištu. U Nemačkoj se na oglasniku technicboerse Kirovets iz 1995. prodaje po ceni od preko 52.200 evra.

U SAD i Kanadi prodaje se ažurirana verzija modela, a prethodna se prodavala pod nazivom Belorus. Cena u SAD se kreće oko 281.190 američkih dolara, dok je u Kanadi oko 250.000 kanadskih dolara.

Prošle godine je fabrika traktora u Sant Peterburgu (PTZ) i fabrika koja radi na sistemima veštačke inteligencije za robotizaciju poljoprivrednih mašina Cognitive Pilot objavila da će pokrenuti prvu svetsku masovnu proizvodnju ovih mašina, kojima upravlja sistem autopilota


Tagovi

Kirovets Traktor Kirovec Bjelorus traktor Traktor K-7444 Ruski traktor


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da li ste znali za ovaj recept? -Potočarka -Vrhovi mlade Koprive -Dve vrste Divljeg luka -Cvetovi Jagorčevine, Ljubičice, i Plućnjaka. -Sirće Trnjine, maslinovo ulje, so Biljke očistiti i oprati. Koprivu kratko popariti i iseckati. Poročark... Više [+]