Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz čelika
  • 17.03.2022. 13:00

Kvote Rusije i Belorusije za uvoz čelika u EU dodeljene Srbiji, šta je sa ostalim?

Postavlja se pitanje, da li će zabrana uvoza iz Rusije i Belorusije u EU značiti priliku za Srbiju ne samo u trgovanju čelikom, već i druge robe, a naročito proširenju liste poljoprivrednih proizvoda?

Foto: Depositphotos/santorini
  • 889
  • 151
  • 0

Verujemo da će srpske kompanije iz industrije čelika iskoristiti današnju uredbu Evropske komisije kojom su preraspodeljene kvote za uvoz ove legure u Evropsku uniju koje su do sada bile namenjene Rusiji i Belorusiji, a Srbiji povećane kvote za izvoz njenih pojedinih vrsta, izjavio je pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Bojan Stanić, prenosi RTS.

"Neophodno je podsetiti da je čelična industrija Srbije već nekoliko godina ograničena EU kvotama na uvoz čelika, iako postoji Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU", rekao je Bojan Stanić.

Evropska komisija je ovu uredbu donela nakon odluke o zabrani uvoza iz Rusije i Belorusije na tržište Evropske unije.

Inače, delovi poljoprivrednih mašina proizvode se prvenstveno od čelika i čeličnog liva, a takođe velike količine šljake koje nastaju proizvodnjom ove legure u elektropećima, najviše se koriste u građevini, putnoj infrastrukturi, pa i u poljoprivredi. 

Šta sve izvozimo u Evropsku uniju?

EU je tradicionalno ključni trgovinski partner naše zemlje koji čini više od 60 odsto ukupne robne razmene 2020. godine, sa sličnim procentima koji se nastavljaju godinama. Vrednost srpskog izvoza u EU skoro se učetvorostručila sa skoro 3,2 milijarde evra u 2009. na skoro 14 milijardi evra u 2021. godini. Pojedine zemlje članice EU tradicionalno su na vrhu liste naših najvažnijih trgovinskih partnera u oblasti robe, posebno Nemačka, Italija, Mađarska i Rumunija kao važne izvozna destinacija za srpsku robu, podaci su sajt EU u Srbiji.

Najviše izvozimo u EU (foto: Eu u Srbiji)

Kako dalje otkriva Danas, u 2020. godini srpski poljoprivredni izvoz u EU činio je 55 odsto ukupnog poljoprivrednog izvoza Srbije. Tokom prošle godine najviše smo izvozili povrće i voće, kao i žitarice, pšenicu i kukuruz. Kukuruza smo prodali tokom 2021. za 468,4 miliona evra, malina za 361,5 miliona evra, pšenice za 215,9 miliona evra, a cigareta i duvana za 359,1 million evra. 

Prema podacima PKS, u januaru ove godine izvezeno je 36.531 tona pšenice, i to najviše u Italiju. U tu zemlju EU u februaru "otišlo" je 30.234 tone. Tokom februara izvezeno je i 161.629 tona kukuruza čime je ukupni izvoz stigao do 731.158 tona.

Postavlja se pitanje, da li će zabrana uvoza iz Rusije i Belorusije u EU značiti priliku za Srbiju ne samo u trgovanju čelikom, već i druge robe, a naročito proširenju liste poljoprivrednih proizvoda? Ne zaboravimo i da je ratom u Ukrajini ugrožen poljoprivredni sektor Unije, koja sada razmatra druga tržišta.


Tagovi

Izvoz čelika Upotreba čelika Izvoz Srbije za EU Izvoz poljoprivrednih proizvoda


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...