Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CEFTA
  • 28.02.2020. 09:10

Lakše preko granice uz fitosanitarni sertifikat i registar trgovaca voćem i povrćem

Između ostalog, priznavaće se fitosanitarni sertifikati za izvoz voća i povrća, koje će izdavati svaka od ekonomija regiona CEFTA. Time će se poboljšati i nivo bezbednosti hrane u državama potpisnicama CEFTA sporazuma.

Foto: Pixabay/JillWellington
  • 111
  • 3
  • 0

Države članice CEFTA sporazuma donele su Odluku o olakšavanju trgovine voćem i povrćem u regionu. Ova odluka automatski stupa na snagu posle usvajanja zajedničkog komiteta jer ne zahteva ratifikaciju u nacionalnim parlamentima.

U praksi to znači da će kamioni koji transportuju ove poljoprivredne proizvode brže stizati do odredišta. Najavljeno je da će neki od dosadašnjih suvišnih postupaka na graničnim prelazima biti ukinuti ili svedeni na najmanju meru, što će smanjiti troškove i olakšati trgovinu, piše list Politika.

Priznavaće se fitosanitarni sertifikati

Na sajtu Privredne komore Srbije (PKS) navodi se da je izvoz voća i povrća sa Zapadnog Balkana čak oko 20 puta manji nego iz zemalja EU i mora se nastaviti sa uklanjanjem trgovinskih barijera u regionu, poručio je generalni sekretar Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Safet Grdžaliju.

Izvoz agrarnih proizvoda - 40 miliona evra!

Između ostalog, priznavaće se fitosanitarni sertifikati za izvoz voća i povrća, koje će izdavati svaka od ekonomija regiona CEFTA. Time će se poboljšati i nivo bezbednosti hrane u državama potpisnicama CEFTA sporazuma. Direktor Sekretarija CEFTA Emir Đikić očekuje da će uzajamno priznavanje sertifikata u trgovini voća i povrća zaživeti već do leta.

"Takođe, nadamo se da ćemo do kraja godine napraviti nacrt višegodišnjeg kontrolog plana i da ćemo započeti sa implementacijom", precizirao je Đikić. Kako je rekao, zato je važna razmena veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata, kao i sertifikata za javno zdravlje, preneo je sajt PKS-a.

Registar trgovaca voćem i povrćem

Kao novinu Olivera Jocić, pomoćnik ministra trgovine, za list Politika, najavila je formiranje zajedničkog registra profesionalnih operatera u regionu, odnosno baze podataka trgovaca voćem i povrćem. Kaže, pratiće se kako ti trgovci posluju i ukoliko rade bez prekršaja, izvoz će im biti olakšan.

Nenad Magazin: Prošlo je vreme otkupa, vreme je da se okrenemo prodaji

Srbija je zajedno sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Severnom Makedonijom, Moldavijom, Crnom Gorom i Unmik/Kosovom, članica CEFTA sporazuma (Sporazum o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi), prvog jedinstvenog multilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini u Jugoistočnoj Evropi.

Vrednost ukupne razmene sa državama Cefte prošle godine je bila oko četiri milijarde evra. Izvoz iz Srbije bio je vredan tri milijarde, a uvoz iz tih članica oko milijardu.


Tagovi

CEFTA Izvoz voća i povrća Trgovina Srbija PKS Sporazum


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta