Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prevara
  • 14.04.2021. 07:30

Lažirao organski uzgoj stoke i zaradio 900.000 evra više

Šezdesetogodišnji farmer iz Nemačke sve je priznao sudu. Zbog utaje poreza uslovna kazna nije moguća pa mora u zatvor.

Foto: Bigstock/budabar
  • 366
  • 53
  • 0

Prošle nedelje šezdesetogodišnji farmer iz Nemačke priznao je na sudu da je svinje i goveda prodavao kao organski uzgojene, a godinama ih je hranio na konvencionalan način, javlja NDR

Njegova farma smeštena je u okrugu Ludvigslust-Parčim, a okružni sud u Šveinu osudio ga je na dve godine i sedam meseci zatvora zbog teške prevare, krivotvorenja i "muljaže" sa subvencijama. Optuženik je varao od 2008. do 2015. godine, a procenjuje se da je prodajom od oko 6.500 svinja iz organskog uzgoja zaradio gotovo 900 hiljada evra više nego što bi to bilo moguće sa konvencionalnim. Prema sudijama, optuženom je nezakonito odobreno i oko 400.000 evra subvencija koje država daje organskim proizvođačima.

Na lažnom organskom stočarstvu zaradio više od milion evra - čeka ga presuda

Ovaj stočar prevaru je prikrivao tako što je tokom redovnih kontrola prikazivao krivotvorene otpremnice na kojima je pisalo da je stoka hranjene organskom hranom. Sudija je to ocenio visokim kriminalom, a opomenuo je i inspektore koji su kod njega vršili provere rekavši da je trebalo da primete malverzacije jer su delo amatera. 

Farmerovo priznanje ublažilo je učinak na kaznu, a čak su mu priznali zasluge za držanje životinja, kako je propisano u organskom načinu uzgoja.

Iako je odbrana zahtevala uslovnu kaznu, to nije bilo moguće jer Savezni sud pravde (BGH) propisuje da utaja poreza veća od jednog miliona evra ne dopušta takvu presudu. Kako navode mediji, ona još uvek nije pravomoćna.


Tagovi

Nemačka Organski uzgoj Svinje Goveda Prevara Subvencije


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.