• Prevara
  • 25.02.2021. 18:00
  • Njemačka

Na lažnom organskom stočarstvu zaradio više od milion evra - čeka ga presuda

Farmer iz Nemačke je prodao oko 6.650 svinja i 350 goveda iz lažnog organskog uzgoja. Suđenje je počelo.

Foto: Depositphotos/huggy1
  • 283
  • 14
  • 0

Na sudu u Šverinu, na severu Nemačke počelo je suđenje poljoprivredniku iz okolice Libtena koji je navodno svoje životinje prodavao kao organski uzgojene i time zaradio više od milion evra.

Kako piše NDR, sumnja se da je u razdoblju od 2010. do 2015. godine prodao oko 6.650 svinja i 350 goveda iz lažnog organskog uzgoja.

Na početku suđenja optuženi 60-godišnjak priznao je da je krivotvorio račune za kupovinu ekološke hrane za životinje. Zanimljiv je podatak da inspekcija nije utvrdila nepravilnosti pri proveri tih istih računa.

Nemački mediji izveštavaju da mu na ruku ide to što su se kontrole loše provodile, a i veruje se da mu je revizor bio poznanik.

Prema optužnici, šteta se procenjuje na 1,6 miliona evra. Uz lažiranje porekla mesa, optuženog se tereti da je skrivao i tačan iznos prihoda čime je oštetio državu za subvencije.

Očekuje se da će suđenje trajati do sredine marta.

Nije ovo prvi put da se konvencionalna hrana prodaje kao organski proizvedena. Podsetimo samo kako je prošle godine utvrđeno da su se kineske smrznute maline prodavale kao organski proizvod iz Čilea. Takođe, u Bugarskoj je otkrivena prevara s EU fondovima gde je jedna kompanija lažirala uzgoj soje za šta je dobila 48.000 evra. 


Tagovi

Prevara Organski uzgoj Nemačka Svinje Goveda


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Basta na m je u pozadini ali ju jos nismo sejali #mojepovrće