Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište krompira
  • 07.06.2023. 18:00

Loše prognoze za krompir - neće ga biti na tržištu, cene rastu

Ekstremne vremenske prilike smanjile su proizvodnju, a visoki troškovi uzgoja i skladištenja dodatno doprinose poskupljenju

Foto: Maja Celing Celić
  • 224
  • 43
  • 0

Evropska industrija krompira je u krizi zbog ekstremnih vremenskih prilika. Prošla godina je bila druga najtoplija zabeležena u Evropi. Ekstremna suša dovela je do dramatičnog pada ukupne proizvodnje ove ratarske kulture, izveštava Agriland.

Dramatičan porast cena

Procene pokazuju da je žetva u severnoj Evropi, Velikoj Britaniji i Irskoj bila oko dva miliona tona manja od uobičajene. To je oko jedne trećine ukupne proizvodnje krompira u Velikoj Britaniji i Irskoj, a pakeri i prerađivači sada teže da obezbede kupcima zalihe koje se brzo smanjuju. Rezultat je dramatičan porast cena, posebno u sektoru prerade.

Predsednik vodeće kompanije za pakovanje i preradu "Wilson's Country Potatoes" Angus Vilson, izjavio je da su velike količine izvezene iz ove dve zemlje u evropske države, posebno poslednjih nekoliko meseci.

Prošle godine proizvodnju su obeležili visoki ulazni troškovi, posebno skladištenja zbog povećanja cena energije. Zalihe nikada nisu bile niže. Loši vremenski uslovi su se nastavili i u 2023. godini.

Ovo leto očekuje nas visok rizik od oluja i nevremena sa grmljavinom?

Sadnju su odložile nedavne poplave u Italiji i većem delu na jugu Evrope. Zbog hladnog vremena kasnila je setva u Irskoj. Poplave koje su zadesile naša područja takođe će uticati na ovogodišnje količine.

Očekuje se značajan pad prinosa.

Nedostatak u 2024. godini

Prognoze nisu obećavajuće, a govore da će doći do nedostatka ove povrtarske kulture u Evropi. Vilson smatra da će se ovaj problem preneti i na 2024. godinu.

Naglašava da mu je cena značajno porasla u poslednjih nekoliko meseci i nastavlja da raste, posebno za specijalizovane sorte za preradu i seckanje. Potražnja za krompirom i proizvodima ponovo raste, ali industrija neće moći da zadovolji potrebe u narednih 12 meseci zbog ekstremnih uslova u Evropi u prethodne dve sezone.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Proizvodnja krompira Nestašica krompira Krompir 2023 Prognoza za krompir Cena krompira


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.