Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetski dan hrane
  • 16.10.2019. 14:00

Loše skladištenje krivo za to što se oko 14% hrane izgubi od polja do prodavnica?

Svetski dan hrane obeležava se 16. oktobra. U Organizaciji za hranu i poljoprivredu upozoravaju na gubitak hrane od 14%, a koji se događa od same berbe do dolaska na police prodavnica.

Foto: Depositphotos/slavkosereda
  • 82
  • 3
  • 0

Oko 14% svetske hrane propadne samo na putu od polja do prodavnice, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u svom izveštaju u ponedeljak, kada je počela Svetska nedelja hrane, dok se danas, 16. oktobra obeležava Svetski dan hrane

Ova organizacija neprestano ukazuje na važnost samnjenja otpada od hrane, a što se najčešće događa na nivou maloporodaje i potrošnje. Ovaj se problem veže uz ograničeni rok trajanja određenih namirnica, ali i ponašanje potrošača koji traže proizvode koji zadovoljavaju estetskim standardima. A to znači - lep paradajz, jabuku bez tačkica, šargarepe iste veličine i dužine... 

Izveštaj nudi metodologiju za smanjenje gubitka hrane

"Hrana se gubi krenuvši od aktivnosti na samom poljoprivrednom gazdinstvu, u skladištenju i transportu. Ipak, gubici hrane znatno se razlikuju od regije do regije unutar istih robnih grupa i faza lanaca snabdevanja", stoji u izveštaju.

Samo izveštaj, koji možete preuzeti u dokumentu ispod teksta, sadrži informacije kako učinkovito smanjiti otpad hrane. 

"Ove informacije ne samo da će pomoći u postizanju napretka prema važnom cilju smanjenja gubitka hrane i otpada, već će takođe doprineti brojnim ciljevima održivog razvoja koji se odnose na sigurnost hrane i održivost okoline", navodi se u izveštaju koje nudi novu metodologiju za pažljivo merenje gubitaka u svakoj fazi lanca snabdevanja hranom. 

820 miliona ljudi svaki dan gladuje

"Kako možemo dopustiti odbacivanje hrane kada više od 820 miliona ljudi u svetu i dalje gladuje svaki dan", pita se generalni direktor FAO-a Ku Dongju (Qu Dongyu) u predgovoru izveštaja.

Takođe, Dongju je u obraćanju povodom Svetskog dana hrane naglasio kako FAO želi stvoriti svet zdrave ishrane za sve. Svet bez gladi nije cilj koji znači tek rešiti glad. Cilj je ljudima pružiti hranu koja je hranjiva, zdrava i kvalitetna, čime se podstiče i održivost i ozdravljenje čitave planete. 

"Iskorenjivanje gladi je naš prioritet, ali i svi oblici pothranjenosti. Najnoviji podaci pokazuju da pothranjenost raste u svim regijama. Pozivamo na akciju kako bi zdravu i održivu ishranu učinili pristupačnom svima. Za to su temeljni partnerski odnosi. Poljoprivrednici, vlade, naučnici, privatni sektor i potrošači, svi igraju važnu ulogu. Poljoprivrednicima su potrebni bolji podsticaji za povećanje i diverzifikaciju proizvodnje visokokvalitetne hrane. Vlade moraju usvojiti politike, prehrambene standarde i propise kojima je prioritet dostupnost sigurne i hranjive hrane. Naučne institucije trebaju pružiti najbolje informacije i pomeriti granice znanja i tehologije. Privatni sektor može pozitivno uticati na prehrambeno okruženje prilagođavajući svoje proizvode modernim prehrambenim preporukama. Pojedinci takođe moraju razmišljati o svom izboru hrane i prehrambenim obrascima kroz svesnost i edukaciju", naglasio je Dongju, a obraćanje pogledajte u videu ispod članka. 

Najveći gubici voća i povrća

Gubici i otpad uglavnom su veći kada je reč o voću i povrću nego o žitaricama i mahunarkama i to u svim fazama lanca snabdevanja hranom, s izuzetkom gubitaka na farmama i gubitaka tokom prevoza u istočnoj i jugoistočnoj Aziji.

Oko 247.000 tona hrane u Srbiji završi na deponiji

U zemljama sa nižim dohotkom više gubitka svežeg voća i povrća pripisuje se lošoj infrastrukturi, za razliku od industrijalizovanih zemalja. U stvari, mnoge zemlje s nižim prihodima gube značajne količine hrane tokom skladištenja, često zbog loših skladišta, uključujući hladnjače. Najviše se hrane gubi zbog tehničkog kvara, lošeg upravljanja temperaturom, vlagom ili preteranim troškovima.


Dokumenti


Tagovi

Svetski dan hrane Otpad Hrana Gubitak hrane Ku Dongju FAO


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.