Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mađarska - zemlja partner
  • 23.05.2022. 11:35

Mađari nama tehnologiju, mi njima poljoprivredne proizvode

Mađarska Srbiji najviše izvozi savremenu tehnologiju, kojom se naš severni komšija ističe. S druge strane, Srbija najviše njima izvozi poljoprivredne proizvode i to semnarsku robu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 140
  • 46
  • 0

Sve je izraženije takmičenje svetskih zemalja u tehnološkim dostignućima, pa se čini da ni Srbija neće biti izostavljena u toj borbi. Mađarska - zemlja partner 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, sa 200 miliona robne razmene između naše dve države, predstavlja se sa 53 firme iz oblasti poljoprivredne mezahizacije i druge tehnike.

Regionalni predstavnik Srednjoevropske mreže za privredni razvoj (CED) ispred štanda Mađarske Mihalj Čaki u intervjuu za Agroklub kaže Srbija najviše uvozi tehnološke inovacije.

"To je zato što je Mađarska u tom smislu razvijenija od Srbije. Tu su nove poljoprivredne mašine, tehnika digitalizacija, korišćenje dronova, ali isto tako i biotehnologija odnosno veštačka đubriva. Izvoze se, s druge strane, poljoprivredni proizvodi, semenarska roba i nešto malo iz metalne i hemijske industrije u Mađarsku", kaže Čaki i dodaje da postoji velika saradnja u IT tehnologiji.

Dronovi i digitalizacija

Ova zemlja, koja je poslednji put bila partner pre 12 godina, kada je prvo uvedeno ovo zvanje, ističe se upravo svojih tehnološkim dostignućima, kao svojim najvećim adutom.

Adut Mađarske je razvijena tehnologija, smatra Čaki

"Sada je u fokusu u Srbiji. Uspeli smo da dovedemo 53 firme. U Hali 1 je naš reprezentativni štand, što i priliči zemlji partneru, a u Hali 2 su firme i na otvorenom prostoru. Od delatnosti tih firmi, najviše je zastupljena poljoprivredna mehanizacija, zatim primena digitalizacije u poljoprivredi. Imaćemo predavanje i o dronovima i uopšte o digitalizaciji, gde će među predavačima biti najveći stručnjaci Mađarske iz te oblasti."

Prehrambena sigurnost

Podsetimo da je Mađarska početkom godine donela odluku o zamrzavanju cena osnovnih proizvoda, a dva meseca kasnije i uvela oglaničenja žitarica, zbog koji je trpela kritike od strane trgovačkih firmi, jer je glavni dobavljač stočne hrane i kukruza za EU. To su bile mere zaštite domaće proizvodnje usled korona krize.

Stižu kritike Mađarskoj i Moldaviji zbog zabrane izvoza žitarica

"Mađarska je apsolutno uspela da zaštititi svoj prehrambeni sektor i prebrodi koronu bez većih potresa", rekao je Čaki.

Mađarska je uspela da održi svoju prehrambenu sigurnost

Upravo je o ovome govorio i premijer Mađarske Viktor Orban na otvaranju Sajma.

"Ne pristajemo na ekonomski neprihvatljive mere koje se donose u Briselu, kada je reč o povećanju cena, ne donose se sankcije prema Rusiji koje su ravne atmoskoj bombi, jer u tom slučaju ne da nećemo moći da nahranimo svoj narod, već ćemo imati i masu migranata na granicama", upozorio je Orban i dodao da je on čovek sa sela.

"U selu kod nas je zakon da ako imaš zemlju moraš da je obrađuješ, to je zakon koji ne sme da se pogazi."


Foto prilog


Tagovi

Mađarska Zemlja partner Mihalj Čaki Robna razmena Precizna poljoprivreda Međunarodni sajam poljoprivrede Dronovi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]