Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz kukuruza
  • 25.10.2022. 15:00

Manjak kukuruza zbog suše nadoknadiće onaj iz uvoza

Suša i vreli talas su smanjili prinose u EU, a uvoz nadoknađuje manjak domaće proizvodnje.

Foto: Depositphotos/alivio
  • 199
  • 58
  • 0

Međunarodni savet za žitarice (IGC) je prošle sedmice smanjio svoju prognozu za globalnu proizvodnju kukuruza za 2022./23; na šta je uticalo smanjenje proizvodnje u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama, piše ukragroconsult

Sada predviđaju 1,166 milijardu tona što je znatno ispod 1,217 milijardi iz prethodne sezone.

Najveći uticaj EU i SAD

Glavna revizija odnosi se na EU gde se proizvodnja te žitarice smanjila na 53,5 miliona tona u odnosu na prethodnih 56,2 miliona tona, i Sjedinjene Države gde sada govore o količinama od 353 u odnosu na 354,2 miliona tona. 

IGC očekuje da će SAD, najveći svetski izvoznik kukuruza, isporučiti samo 54,6 miliona tona u 2022./23; u odnosu na prethodnu prognozu od 57,8 miliona tona. Takođe će se smanjiti i zalihe na 29,8 umesto predviđenih 31 milion tona. 

Pomaže uvoz iz Ukrajine?

Izveštaj francuske konsultantske kuće "Strategie Grains" takođe pokazuje manju žetvu te žitarice u EU. Kao razlog su, jasno, naveli sušu, ali i pojasnili da talas uvoza iz Ukrajine pomaže da smanji probleme u snabdevanju, prenosi Reuters. Njihova prognoza prinosa za 2022. je manja od IGC-ove i iznosi 50,4 miliona tona, sa 52,9 miliona predviđenih u septembru.

To je skoro 25 odsto ispod junske, kada se govorilo o količinama od 66,8 miliona tona. To je bilo pre nego što su suša i toplotni talas delovali u ključnim fazama rasta ove ratarske kulture.

Zato je povećana i projekcija uvoza kukuruza u EU u tekućoj sezoni 2022./23; nakon nedavnog povećanja putem crnomorskog koridora za ukrajinske pošiljke.

Glavna destinacija za ukrajinske poljoprivredne proizvode u 2022. je EU

Prinosi su na katastrofalno niskom nivou, a stabilnost je ostvarena zahvaljujući onome iz Ukrajine i Brazila.

Prognoza uvoza kukuruza u 2022./23. povećana je na 23 sa 21,4 miliona tona predviđenih prošlog meseca. Iz Ukrajine se očekuje 12,8 miliona tona. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Prinos kukuruza Uvoz kukuruza Tržište kukuruza Tržište pšenice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.