Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medved
  • 19.09.2023. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Hisardžik, Prijepolje

Medvedi krenuli da se slade i šljivama: Uništen voćnjak kod Prijepolja

Dok je Mujo mirno spavao sa svojom porodicom, predator ili više njih sladili su se ovogodišnjim rodom šljiva.

Foto: Depositphoto/peterwey (ilustracija)
  • 473
  • 33
  • 0

Poljoprivrednik Mujo Karahodžić iz Hisardžika, sela blizu Prijepolja doživeo je neočekivanu nevolju kada je medvedom u svom voćnjaku. Incident se dogodio u noćnim satima kada je ova šumska životinja ušla u zasad koji je bio pun zrelih šljiva, izveštava RINA.

Uprkos tome što se bašta, sa oko 200 stabala nalazila na svega stotinak metara od porodične kuće Karahodžića u kojoj je Mujo mirno spavao sa svojom porodicom, predator ili više njih su se sladili i ovogodišnji rod obrali. Kaže da nije čuo buku, a kada se probudio zatekao je polomljene i razbacane šljive koje je zver ostavila za sobom.

Kad se probudio zatekao je polomljene i razbacane šljive koje je zver ostavila za sobom (foto: J. Cvetković)

"Godinama smo ulagali trud i radili na održavanju ovog voćnjaka, a sada je gotovo uništen. Prošle godine na ovoj bašti ubrali smo preko 2,5 tona šljiva", rekao je za ovaj medij Mujo.

Premestio košnice u drugo selo zbog medveda, on ih i tamo našao

Međutim, ovaj događaj je samo još jedan u nizu. Medvedi u Zapadnoj Srbiji sve češće upadaju poljoprivrednicima na imanja ostavljajući velike štete. Nedavno je, kako smo pisali, šumska zver uništila košnice pčelaru iz Ivanjice, da bi mu po premeštanju u drugo selo i tamo napravila gubitke. U Novoj Varoši je medved preskočio ogradu više od metra visoku, uništio deo pčelinjaka, pa se posle nekoliko večeri vratio da "dovrši posao".


Tagovi

Medved Voćnjak Šljive Šteta Mujo Karahodžić Uništen voćnjak Obrane šljive Upad


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...