Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 06.09.2019. 08:00

Milan Nikolić: Ukoliko prekršimo dogovor s prirodom - nestaćemo

Sociolog i futurolog Milan Nikolić predviđa da bi rastom prosečne temperature za 15 stepeni nestali uslovi za poljoprivredu.

Foto: Bigstockphoto/Imfoto
  • 111
  • 4
  • 0

Sociolog i futurolog Milan Nikolić upozorava da ukoliko svi zajedno ne preduzmemo ozbiljne korake na sprečavanju klimatskih promena, samo metan oslobođen iz večno zaleđene zemlje zbog požara mogao bi da prouzrokuje nesagledive posledice po čovečanstvo.

Predviđa da bi na našem prostoru mogla biti pustinja kao u Africi, međutim i da postoje načini da se spreče ono najgore. 

Efikasnija borba kada bi se manje novca trošilo na ratovanje 

Napominje da bi smo se mogli boriti efikasnije protiv zagrevanja planete ako bi se manje novca trošilo na oružje i ratovanje, otimanje nafte i gasa, kao i fosfatnih goriva, koji su doveli do otopljenja. Ako bi se za borbu u spasavanju civilizacije i planete kako kaže izdvajalo više kapitala, moguće bi bilo da se okean "poseje gvožđem", pa bi planktoni usisali CO2 i metan.

Srbija kako je pojasnio nema ni ozbiljnu analizu šta će se destiti ako se stvari po pitanju klimatskih promena ne promene. Napominje i podseća da je činjenično gledano situacija preozbiljna, te da je pređen prag preko koga bez ogromnih napora i zajedničkih snaga nije moguće rešiti problem. Ima još nade, jer po njegovim rečima imamo još nešto više od 10 godina da uradimo nešto ozbiljnije, kako bi sprečili katastrofu.

G7 odlučio: 22 miliona dolara odmah je dostupno za Amazoniju

Izbacivanje metana u atmosferu podiglo bi temepraturu i za 10 stepeni

Po njegovom mišljenju najviše zabrinjava to što gore šume u Sibiru, milioni hektara. Šume se pale same ili zbog visokih temeratura, a one nikada nisu gorele. "Ispod njih u permafrostu - večno zaleđenoj zemlji - skrivena je velika količina metana iz praistorije, a metan 200 puta jače deluje kao gas na stvaranje efekta staklene bašte od CO2," rekao je Nikolić, prenose Večernje novosti. 

Prema njegovim rečima, izbacivanje metana u atmosferu podiglo bi temepraturu do kraja veka u proseku možda i za 10 stepeni. Rastom temperature za samo šest stepeni, nestala bi polovina biljnih i životinjskih vrsta, rastom za 10 opstale bi samo najupornije vrste, a za 15 stepeni - ne bilo više uslova za poljoprivredu.

Bolsonaro priznao: Moguće je da farmeri podmeću požare u amazonskoj prašumi

Krivac: Domininacija neoliberalane ideologije u svetu

Nikolić kaže "krivca" za ovakvo stanje vidi i u domininaciji neoliberalane ideologije u svetu, koja je, smatra, pala na svim testovima. Kaže da vladaju interesi uskog kruga ljudi, nestaje pijaća voda i hrana. Izvesno je, da će već sredinom veka na planeti biti 10 milijardi ljudi, da će hrane i vode biti upola manje.

Smatra da je ljudska pohlepa samo u Amazoniji uspela da izazove ogromnu štetu za već i onako alarmantne klimatske promene i rast temperature čije će se posledice tek sumirati. Podsetio je i  na to da je u Amazoniji do danas izbilo više od 70.000 požara.

Zabrinjavajuća situacija je i u Africi gde se beleži 70 odsto svih svetskih požara.

Nikolić upozorava da između čoveka i prirode postoji vekovni ugovor - drveću dajemo CO2 i metan u zamenu za kiseonik i ako taj dogovor prekršimo direkno ćemo uništiti sebe.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Klimatske promene Poljoprivreda Voda Hrana Suša Milan Nikolić


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.