Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Regionalni sastanak
  • 07.11.2023. 14:15

Ministri poljoprivrede jugoistočne Evrope na Jahorini. Među njima i naša delegacija

Kako unaprediti odnose i uskladiti stavove sa Evropskom unijom, koliko politika može pomoći u poljoprivrednom razvoju, Zelena agenda, neke su od tema koje će se naći na stolu tokom susreta.

Foto: Facebook/SWG RRD
  • 177
  • 14
  • 0

Ministri i šefovi delegacija nadležnih za poljoprivredu i ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi, okupili su se danas na Jahorini na 17. godišnjem sastanku. Domaćin ovog skupa je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG).

Kako unaprediti odnose i uskladiti stavove sa Evropskom unijom, koliko politika može pomoći u poljoprivrednom razvoju, Zelena agenda, neke su od tema koje će se naći na stolu tokom susreta. 

Ubrzati IPARD II program

Razgovarat će se o različitim aspektima regionalne saradnje u poljoprivredi i ruralnom razvoju kako bi se ubrzao proces integracije u Evropsku uniju.

"Sama Zelena agenda koja je promovisana 2020. i deklaracija u Sofiji koji su potpisali naši lideri imaju pet stubova saradnje, od cirkularne ekonomije, biodiverziteta, poljoprivrede, transporta, energetike, naš rad u ovom kontekstu je fokusiran na poljoprivredu i akcije utvrđene u planu 2021. godine", rekao je Bojan Ilić, generalni sekretar SWG-a.

Pristupanje EU nije jednostavan proces, poručio je Vojčehovski

U svom onlajn obraćanju prisutnima, Januš Vojčehovski, poverenik Evropske komisije izjavio je da pristupanje EU nije jednostavan proces, ali da podržavaju Zapadni Balkan dovodeći ga na zeleno tržište. Pozdravio je nastavak otvorene trgovine i otvaranje novih u budućnosti. 

IPARD III sredstva biće stopirana zbog Banjske za naše poljoprivrednike?

"IPARD programi pružaju bolje mogućnosti za ulaganje u obnovljivu energiju uz preporuku da se ubrza realizacija IPARD II programa kako bi se izbegao gubitak sredstava", poručio je Vojčehovski.

BiH preuzela predsedavanje SWG-om

Na sastanku, učestvuju delegacije iz Srbije, BiH, Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Moldavije, Bugarske, Hrvatske, Nemačke, Mađarske, Slovenije, Gruzije, Češke, Francuske, kao predstavnici Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija.

Ovom prilikom je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH preuzelo od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore predsedavanje Skupštinom SWG-a za 2024. godinu.


Tagovi

Godišnji sastanak Ministri poljoprivrede Jugoistočna evropa Januš Vojčehovski


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivreda kao fabrika pod vredrim nebom koja nas svakim novim danom uči nekim novim životnim lekcijama dok ubiramo plodove celogodišnjeg rada sa plodne Vojvođanske zemlje

#RuralFoto #proizvodnja