• CRNO, A NIJE DIVLJE
  • 05.02.2019. 17:00
  • Zadarska, Smilčić

Mislili da su divlje: lovci vlasniku ubili crne slavonske svinje!

Hajka na divlje svinje uzela je danak i među domaćim (nevinim) svinjama u vlasništvu 50-godišnjaka.

Foto: Damir Rukovanjski (ilustracija)
  • 656
  • 33
  • 0

Hajka na divlje svinje uzela je danak i među domaćim svinjama! Naime, dvojica lovaca, misleći za crne slavonske svinje da su divlje - zapucali su i ubili nerasta i dve svinje te šest svinja lakše povredili.

Do neverovatnog događaja došlo je u nedelju oko 12.20 sati u Smilčiću, na predelu Gaj, u Zadarskoj županiji. Naime, kako navodi tamošnja policija muškarci starosti od 61 i 62 godine s područja Benkovca, vraćajući se iz lova, uz ulicu su uočili više crnih slavonskih svinja. Navodno su mislili da se radi o divljim životinjama, te su iz lovačkog oružja pucali po životinjama u vlasništvu 50-godišnjaka.

Zamka za divlje svinje mogla bi biti rešenje u sprečavanju šteta u poljoprivredi?

Na mestu događaja policijski službenici izvršili su uviđaj, a ozleđenim životinjama pomoć je pružio dežurni veterinar.

Kako je saznao zadarskilist, svinje su u vlasništvu Miodraga Oreškovića koji se u Smilčiću bavi uzgojem crnih slavonskih svinja, a lovci su mu usmrtili jednog nerasta (rasplodnog mužjaka), dve ženke od po 50-ak kilograma te još njih šest lakše ranili.

Porodica Orešković, smatra kako priča sa zabunom da su mislili da su divlje "ne drži vodu" jer je 30-ak svinja koje služe za uzgoj, a puštene su u prirodi da pasu travu, ograđeno električnim čuvarom, odnosno električnom žicom.

Topovima brane letinu od divljih svinja

Zbog ubijenog nerasta (rasplodnog mužjaka) porodici je sada ugrožena proizvodnja, a materijalna šteta se utvrđuje.

U toku je i istraživanje kako bi se rasvetlile okolnosti događaja koji se dogodio usred dana, a na štetu uredno ograđenih životinja.


Tagovi

Divlja svinja Lovci Crna slavonska svinja


Autorka

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi