Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi i poljoprivreda
  • 29.08.2019. 16:00
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Novi Bečej

Mladim poljoprivrednicima najteže da kupe novu mehanizaciju

Mladi poljoprivrednici kao najveći problem u razvoju svojih gazdinstava naveli su kupovinu novih traktora pre nekoliko dana u Novom Bečeju. O tome i o drugim problemima sa kojima se susreću mladi poljoprivrednici razgovaralo se na Poljoprivrednom sajmu u Novom Bečeju.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 637
  • 31
  • 0

Za mlade poljoprivrednike velika je investicija kupovina novih traktora, koje moraju da otplaćuju deset i više godina, a trenutno nemaju dovoljno novca da ulože u taj korak.

Ukoliko žele da podignu kredit da bi sebi obezbedili tu vrstu mehanizacije za poljoprivrednu proizvodnju, moraju da pristanu na hipoteku. Na ovom sajmu govorilo se i o tome kako država može da im pomogne u razvijanju proizvodnje.

Prošle godine uvezeno manje polovnih traktora, a svaki treći je subvencionisan

Ove godine izdvojeno 250 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu tri godine unazad ulaže u mlade poljoprivrednike. U pitanju je finansiranje mladih poljoprivrednika do 40 godina i žena koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava. Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Vladislav Krsmanović istakao je da ove godine za pomoć tim grupama poljoprivrednika izdvojeno 250 miliona dinara.

"Mi smo u prvoj godini opredelili 100 miliona, a 2019. 250 miliona dinara. I već imamo preko 450 novootvorenih poljoprivrednih gazdinstava mladih poljoprivrednih proizvođača", istakao je Krsmanović.

Poljoprivrednik iz Novog Bečeja Siniša Tajkov navodi da je uvek imao saradnju samo sa jednom bankom kada je kupovao novu mehanizaciju.

Saradnja sa samo jednom bankom je, kako kaže, bila dobar izbor jer je, navodi, na taj način uspeo da ostvari uzajamno poverenje. To mu je takođe pomoglo i da kasnije dobije i povoljnije uslove za pozajmicu.

"Postoje i određeni grejs-periodi, postoje kvartalne rate, u smislu tromesečne, šestomesečne. Ta neka sigurnost jeste kod banke, ako ste dugogodišnji klijent", rekao je Tajkov.

Do kraja godine 500 IMT traktora iz Jarkovca spremno za tržište

Prodaja poljoprivredne mehanizacije svake godine veća za deset odsto

Prodavci poljoprivredne mehanizacije navode da je, kada se pogleda nekoliko godina unazad, prodaja traktora i druge poljoprivredne mehanizacije povećana. Kako navode, ta prodaja se svake godine poveća za najmanje deset odsto.

Prema njihovim rečima, na povećanje prodaje poljoprivredne mehanizacije ove godine veliki uticaj je imao i IPARD program. Kada je u pitanju sama mehanizacija i ono za šta se proizvođači najčešće opredeljuju, prodavci navode da su poljoprivrednici najviše bili zainteresovani za traktore čija je snaga veća od 110 kilovata i koji imaju i posebnu opremu.

"To su navigacija, neki sistemi da traktor što manje potroši goriva, a da što bolji učinak ima. Složićete se da takve traktore, nažalost, ne mogu da voze stariji ljudi, moraju da voze mladi", izjavio je Dejan Zorić iz novobečejske kompanije "Agroteh".

O svemu ovome govorilo se u okviru tribune o podršci mladim poljoprivrednicima na Sedmom Poljo-festu u Novom Bečeju. Tom prilikom naglašeno je da mladim poljoprivrednicima do 40 godina starosti od pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu mogu dobiti pomoć i u vidu povraćaja novca čak do 70 odsto od ulaganja u neku od investicija, prenosi RTS.


Izvori

RTS


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Poljoprivredna mehanizacija Sufinansiranje Vladislav Krsmanović Siniša Tajkov Dejan Zorić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.