Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od poplava
  • 23.05.2023. 15:00

Moraće ponovo da sade 15 miliona voćnih stabala - Emilija Romanja na kolenima

Godišnja proizvodnja ove regije je procenjena na 1,5 milijardi evra i imala je trend rasta kako se širi lanac snabdevanja. Šteta od poplave je ogromna.

Foto: FB/Tornado in Italia
  • 121
  • 19
  • 0

Nedavne poplave u Italiji su prouzrokovale ogromnu štetu u poljoprivrednoj proizvodnji. Uništeno je preko 5.000 farmi, a veliki broj stoke je uginuo u regiji Emilija Romanja koja je centar italijanske poljoprivrede, izveštava Koldireti.

Uništeni su voćnjaci, staklenici, seoske zgrade, štale, mašine i oprema, a postoji velika potreba za oporavkom zemljišta i obnovu puteva u ruralnim područjima.

Godišnja proizvodnja ove regije je procenjena na 1,5 milijardi evra i imala je trend rasta kako se širi lanac snabdevanja. 

Hiljade hektara prekriveno blatom

U ovoj organizaciji upozoravaju da stotine farmi mogu biti potpuno uništene zbog klizišta. Posebno zabrinjava stanje infrastrukture, mostova i puteva. Poplave su uništile najmanje 400 miliona kilograma pšenice u Emiliji Romanji, gde se dobija oko jedne trećine nacionalnog roda hlebne pšenice.

Pogođeni su usevi kukuruza, ječma, suncokreta, soje, lucerke, ali i semenske kulture za žitarice, repu, suncokret, lucerku i povrće. Hiljade hektara je potpuno prekriveno blatom.

Ponovo saditi 15 miliona voćnih stabala

Velika šteta je naneta i voćnjacima. Očekuje se da će čak 15 miliona voćnih stabala morati biti ponovo zasađeno, a što se odnosi na breskve, nektarine, kivi, kajsije, kruške, šljive, jabuke, urme i trešnje. Pod vodom su maslinjaci i vinogradi, a oni u brdskim područjima pogođeni su klizištima.

Teška situacija je i za 250.000 goveda, svinja, ovaca i koza koje se uzgajaju u štalama poplavljene Romanje gde se nalazi i oko 400 farmi živine.

Prema proceni najmanje 50.000 radnih mesta je ugroženo u celom lancu snabdevanja, uključujući poljoprivrednike i zaposlene na selu, u industriji i prerađivačkim zadrugama.


Tagovi

Italija Poplave Štete od poplave Ugrožena proizvodnja Voćnjaci pod vodom Uništena pšenica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.