Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici Srbije
  • 10.02.2020. 10:30
  • Šumadijski okrug, Jagodina

MPS pomaže mladima prilikom konkurisanja za subvencije

Udruženje ima svoj stručni tim koji nam rešava sve te probleme, spakuju nam svu moguću dokumentaciju, zatim mi to pošaljemo, a oni nam garantuju da će to da prođe i nemamo šta da brinemo jer sve prolazi, kaže Danijel Miljković.

Foto: Depositphotos/ivonnewierink
  • 317
  • 15
  • 0

Za godinu dana postojanja udruženje “Mladih poljoprivrednika Srbije” (MPS) proširilo se na nešto manje od 400 članova. Veliku podršku pruža svojim članovima prilikom konkurisanja za različite vrste subvencija.

“Informacije o aktuelnim konkursima koje dobijam iz Udruženja dosta mi znače jer smanjuju utrošeno vreme za prikupljanje potrebne dokumentacije. Udruženje ima svoj stručni tim i oni nam reše sve te probleme, spakuju nam svu moguću dokumentaciju, zatim mi to pošaljemo a oni nam garantuju da će to da prođe i nemamo šta da brinemo jer sve prolazi. Do sada smo ostvarili povraćaj, kupili smo za imanje nov automizer i novu frezu”, objašnjava poljoprivrednik Danijel Miljković iz sela Lukar kod Jagodine, za RTV.

Bez mladih nema sela, a bez subvencija proizvodnje

Pomoć prilikom konkurisanja neophodna

Osnivač MPS-e Mladen Minić u želji da pomogne i drugim mladim proizvođačima u konkurisanju za raspoložive subvencije, pokrenuo je udruženje, koje bi, između ostalog i doprinelo podmlađivanju sela. 

“Mnogi ljudi su konkurisali za neka podsticajna sredstva i na kraju su bili odbijeni iz nekih tehničkih razloga, zbog nekih sitnica i meni je bila želja da i njima pomognem, odnosno kako sam ih ja ostvario takva je bila i moja želja da i oni dođu do svojih zakonskih prava, do tog podsticaja ili subvencije koja im je bila potrebna”, objašnjava Minić.

Član upravnog odbora ovog udruženja Oliver Aleksić ocenjuje da poljoprivreda pre tri decenija i danas nije ista. Smatra da je ova grana privrede postala pravi biznis.

“Danas je poljoprivreda da kažem biznis i jednostavno može da se živi samo ako se radi kako treba i nama je drago da nam se pridružuju mladi i nije bitno da li je neko pre toga imao iskustva ili nije imao, najbitnije je da sluša i da zna da dobije pravu informaciju, ukazuje Aleksić.

Mladih poljoprivrednika svega 3,1 odsto

Da se na povećanju broja mladih poljoprivrednika još mora raditi pokazuju i podaci Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava Republičkog zavoda za statistiku (RZS). U anketu je bilo uključeno 120.000 gazdinstava u Srbiji, a trajala je dva meseca, od 1. oktobra do 30. novembra.

Lice poljoprivrednog gazdinstva u Srbiji

Rezultati ankete pokazali su da mladih poljoprivrednika koji imaju manje od 35 godina u našoj zemlji ima svega 3,1 odsto. Među poljoprivrednicima je najviše osoba sa 65 i više godina (42,5 odsto), dok je procenat onih koji imaju između 35 i 44 godine je 8,7 odsto.


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Danijel Miljković Mladen Minić Oliver Aleksić MPS


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.