Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izrabljivanje dece
  • 03.03.2020. 19:00

Na plantažama kafe rade osmogodišnjaci? Gvatemalski predsednik najavio istragu

Kafom koju uberu deca, navodno se snabdeva švajcarski Nespres, u vlasništvu prehrambenog giganta Nestlea te još pet kompanija koje su povezane s američkim Starbaksom.

Foto: Depositphotos/urf
  • 133
  • 6
  • 0

Vlada Gvatemale pokrenuće istragu o navodima da na plantažama kafe u toj zemlji rade deca. Gvatemala je najveći proizvođač kafe u Srednjoj Americi, a nakon što je u ponedeljak britanski televizijski kanal "Channel 4" emitovao dokumentarni film koji prikazuje decu koja rade na plantažama, predsednik Alehandro Đamatej najavio je istragu. 

U priči i Nespres i Starbaks

Neka od dece stara su tek osam godina. Kafom koju uberu, navodno se snabdeva švajcarski Nespres, u vlasništvu prehrambenog giganta Nestlea te još pet kompanija koje su povezane s američkim Starbaksom, piše qcostarica.com

Iako je najavio istragu, Đamatej je na konferenciji za novinare uoči emitovanja dokumentarnog filma komentarisao kako su navodi o dečijem radu sastavni deo međunarodnih nastojanja da se diskreditiraju Nespreso i Starbaks, čime se "ozbiljno ugrožava sektor proizvodnje kafe". 

Deca plaćena 104 dinara po danu da bi industrija čokolade profitirala?

Glavni izvršni direktor Nespresa, Đulaume Le Kunf rekao je prošle nedelje da su u Gvatemalu poslali tim istražitelja kako bi utvrdili istinitost navoda. Takođe, obustavili su nabavku kafe do završetka istrage. "Dečijem radu nema mesta u našem lancu snabdevanja", poručio je Le Kunf.

Reagovao je i Džordž Kluni 

Nije se dugo moralo čekati ni na reakciju američkog glumca, Džordža Klunija koji se u reklami za ovu kafu pojavio 2013. godine. Kluni kaže kako je "iznenađen i ožalošćen" nakon što je istraga otkrila dečiji rad u gvatemalskim farmama kafe. Ovaj glumac je kao tinejdžer pomagao na porodičnoj farmi duvana u Kentakiju pa može govoriti iz iskustva kada je u pitanju dečiji rad. 

Gvatemala je sa 17,3 miliona stanovnika 10. najveći svetski proizvođač kafe i najveći u Srednjoj Americi. 


Tagovi

Izrabljivanje dece Dečiji rad Plantaža kafe Branje kafe Istraga Džordž Kluni Nespres Starbaks


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.