• Vremenske neprilike
  • 21.05.2020. 12:00

Najgore prošlo župsko vinogorje - upozorava se na porast vodostaja

Najgore je prošao Aleksandrovac, poznat po župskom vinogorju. Od 13 protivgradnih stanica, dejstvovalo se sa 12, a u proseku je ispaljivano od osam do devet raketa

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 78
  • 4
  • 0

Danas se prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, tokom prepodneva očekuje ponegde kiša na jugu i istoku Srbije. Upozorava se na nagli porast vodostaja na bujičnim vodotocima slivova Mlave, Peka, Belog i Crnog Timoka, Crnice, Resave, Zapadne i Južne Morave.

Kako smo ranije objavili, grad i nevereme zahvatili su Jugozapadnu, Centralnu i deo Istočne Srbije, poljoprivrednici na Kosovu zbrajaju štetu.

Oluja i grad pogodili veći deo Srbije - očekuje se nastavak padavina

Tokom olujnog nevremena praćenog jakim vetrom, gradom i pljuskovima koje je zahvatilo područje Jugozapadne, Centralne i dela Istočne Srbije, delovao je sistem protiv grada i sa 119 lansirnih stanica ispaljeno je skoro 750 protivgradnih raketa.

Najgore prošao Aleksandrovac

Čak 609 protivgradnih raketa ispaljeno je u utorak popodne na teritoriji Rasinskog okruga, ali je led sa olujnim vetrom i kišom ipak desetkovao useve. Najgore je prošao Aleksandrovac, poznat po župskom vinogorju. Od 13 protivgradnih stanica, dejstvovalo se sa 12, a u proseku je ispaljivano od osam do devet raketa, saznaju Novosti.

"Imamo totalno uništene vinograde i voćnjake (maline, kupine), posebno je teško što imamo nastradale višegodišnje kulture. Oštećeni su čitavi hektari u celoj Gornjoj Župi, grad je uništio useve u selima Dobroljupci, Venčac, Stubal, Trnavci, Vržogrnci. Tukao je u tri navrata", kaže za ovaj list predsednik opštine Aleksandrovac Mirko Mihajlović.

Nevreme zaobišlo Vojvodinu, ali pšenici potrebno još padavina

Nevreme je jedino zaobišlo Vojvodinu. Od početka aprila do sada pala je svega četvrtina padavina od neophodne količine i to što je palo u Vojvodini će samo osvežiti biljke, ukazuje Vladimir Aćin sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.


Tagovi

Vodostaj Vremenske neprilike Grad Tuča Uništeni vinogradi Aleksandrovac Župa Vinogorje Mirko Mihajlović Bujice


Autorka

Julijana El Omari

Julijana El Omari je diplomirani novinar, a svoju specijalnost pronašla je u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Besplatno, za sve članove, do kraja oktobra.