Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradske farme
  • 29.09.2019. 18:00
  • Pariz, Francuska

Najveća gradska farma na svetu uskoro u Parizu

Nova farma će se prostirati na oko 150.000 kvadratnih metara. Cilj je da se proizvede enormnih 2.000 funti hrane dnevno u špicu sezone.

Foto: Fejsbuk/Agripolis
  • 160
  • 6
  • 0

Izgleda da se na svakih nekoliko godina pojavi nova gradska farma koja obori rekord po veličini: najveća gradska farma u zatvorenom, najveća vertikalna farma, naveća hidroponska farma... Novi šampion biće u Parizu, a otvaranje je zakazano za početak 2020. godine. Prema "Guadrian-u", to će biti svetska najveća gradska farma.

Urbana poljoprivreda sve aktuelnija

Gradske farme postale su moderan i koristan način da se i najmanji, najneugodniji ili najnepoželjniji gradski prostori iskoriste za proizvodnju hrane. Gradske farme su nicale u neiskorišćenim fabrikama, na nekadašnjim deponijama, naročito na krovovima zgrada širom sveta.

Vertikalne farme budućnosti - samo nebo je granica!

Parižani prestigli Njujorčane, dosadašnje prvake po veličini gradske farme

Među najvećim i najpoznatijim gradskim frarmama na svetu je Bruklin Grandž (Brooklin Grange), na krovu Brodogradilišta čija površina iznosi oko 65.000 kvadratnih metara. Međutim, novi projekat francuske kompanije za gradsku poljoprivredu, "Agripolis", prerastao je i to. Nova farma će se prostirati na oko 150.000 kvadratnih metara, primaće oko 20 poljoprivrednika i 30 različitih useva. Cilj je da se proizvede enormnih 2.000 funti hrane dnevno u špicu sezone. Kada je reč o lokaciji, farma će biti smeštena na nedavno renoviranom pariskom "Expo Porte de Versailles", izložbenom centru pored istorijske četvrti Marais, prenosi ModernFarmer. 

Aeroponika kao popularan metod uzgajanja biljaka u urbanoj sredini

Sezonska stvar nije tako jednostavna kao što možda izgleda; kako bi uštedeli prostor i težinu, farma će u potpunosti biti odvojena od tla. Novo preduzeće "Agripolisa" koristiće aeroponik (aeroponics) metod (uzgajanje biljaka u vazduhu). Usevi će biti postavljeni u vertikalne kule i pomešani sa rastvorom koji sadrži hranljive materije, poput đubriva, koje će biti rastvorene u vodi. Aeroponika ima potencijal da koristi manje vode nego zemljana i hidroponska metoda, a omiljena je kod poljoprivrednika koji rade na malom prostoru kao što je gradski.


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Gradska farma Brooklin Grange Agripolis Aeroponics metod

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D