Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • COVID-19
  • 20.06.2020. 07:30

Nakon usmrćivanja 570.000 zaraženih kuna u Holandiji, sličan scenario čeka Dansku?

Nakon što se virus korona proširio na 13 holandskih farmi kuna gde ih je iz tog razloga usmrćeno 570.000, ista situacija se dogodila i u Danskoj gde će obaviti eutanaziju 11.000 ovih životinja, a sve zbog mera predostrožnosti zbog sprečavanja širenja zaraze.

Foto: JumpStory
  • 220
  • 11
  • 0

Nakon Holandije, i na danskoj farmi kuna koje se uzgajaju zbog krzna, otkrivena je zaraza virusom korona. U ovoj državi takvo saznanje je poražavajuće s obzirom na to da su oni najveći svetski proizvođači krzna od ovih životnja.

Kune su u toj državi testirane nakon što je osoba povezana s farmom obolela od SARS-CoV-2.

Usmrtiće 11.000 kuna

"Vlada je odlučila, zbog predostrožnosti, da se zaraženost smanji na najmanji mogući rizik od mogućeg širenja bolesti", navodi se u saopštenju danske Uprave za veterinarstvo i hranu. Portparolka te uprave rekla je za reuters da će oko 11.000 kuna morati da bude usmrćeno.

Podsetimo, prošli mesec pisali smo kako su kune na dve holandske farme izvori zaraze COVID-19 i kako je ispitivanje pokazalo da ove životinje mogu biti vektori virusa, a pri tome ne moraju da imaju nikakve simptome. Takvo otkriće ima veliki uticaj na vlasnike farmi životinja koje se uzgajaju zbog krzna, na radnike, njihove porodice, ali i čitavu lokalnu zajednicu.

Radnika na holandskoj farmi virusom korona zarazila kuna

Nakon što se zaraza pojavila u aprilu, samo dva meseca kasnije proširila se na 13 holandskih farmi kuna. Stoga je tamo zatražena eutanazija 570.000 ovih životinja kako bi se sprečila zaraza.

Smatra se da važnu ulogu u prenosu imaju mačke budući da su na jednoj od zaraženih farmi pronađena antitela na virus kod tri od njih 11.

Za farmere, veterinare i osobe u istraživačkim institucijama je uvedena obaveza izveštavanja, a u slučaju da postoje respiratorni problemi i povećana smrtnost kuna, moraju da ih prijave. 

Krzna kuna prodaju se u Kini, Koreji, Grčkoj i Turskoj. Nakon pritiska aktivista za prava životinja, holanska vlada je još 2013. godine zabranila otvaranje novih farmi, a plan je da postojeće zatvori do 2024. godine. 


Tagovi

Kune Danska Holandija Farma kuna COVID-19 Zaraza


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.