Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena nafte i goriva
  • 12.01.2020. 12:00

Napadi u Iraku: Da li će poskupeti gorivo u Srbiji?

Na svetskom tržištu se cena nafte smiruje, ali i dalje postoji bojazan od promena, a kako će se to sve odraziti na Srbiju?!

Foto: Depositphotos/Shigapov
  • 92
  • 4
  • 0

Tomislav Mićović smatra da povećanje cene nafte na svetskim berzama neće dramatično uticati na domaće tržište.

"Srbija je ozbiljno uvozno zavisna zemlja i sva ta dešavanja će se reflektovati na našu zemlju. Međutim, prerano je govoriti o bilo kakvoj reakciji što se cena tiče. Za sada ništa ne ukazuje na dramatičan skok cene nafte u narednom periodu", objašnjava Mićović.

Dodaje da Srbija nema dovoljno rezervi nafte, ističući da je upravo najvažnije da se obezbedi dovoljno zaliha.

"Država je ta koja treba da obezbedi stabilnost snadbevanja tržišta formiranjem obaveznih rezervi nafte. Ovo je situacija kada treba da se podsetimo da Srbija nema dovoljno nafte u državnim rezervama koje mogu da u dužem periodu obezbede stabilnost. Naravno da niko nema toliko nafte da može mesecima da se izoluje od svetskog tržišta, ali bi država ipak trebalo da formira rezerve, koje će odgovarati nivou prosečne neto potrošnje za 61 dan u prethodnoj godini. To su standardi Evropske unije. Sve u svemu, Srbija je na putu da to formira", navodi Mićović.

Nafta na ceni, ali i subvencije veće?

Poskupljenje nafte nakon ubistva Solejmanija nije se moglo predvideti

Objašnjava da niko nije mogao da pretpostavi da će nafta poskupeti nakon ubistva iranskog generala Solejmanija.

"Kada su ekonomski parametri u pitanju onda se dosta toga može predvideti, međutim ovakve tenzije koje su se pojavile su nešto što ne možemo predvideti", navodi Mićović.

Dodaje da će za sada biti dovoljno nafte na svetskom tržištu. Ocenjuje da bi do problema došlo ukoliko bi u potpunosti bilo sprečeno plasiranje iranske nafte na svetsko tržište i napominje da do ponovnog poskupljenja nafte neće doći u skorijem periodu jer, dodaje, ima zaliha koje mogu da amortizuju eventualni nedostatak, piše RTS.

Za nekoliko nedelja moći će da se zna da li će gorivo poskupeti u Srbiji

Međutim, prema pisanju Blica, poskupljenje nafte na svetskom tržištu može uticati na skok cene goriva u našoj zemlji. Ipak, navodi se, mora proći bar nekoliko nedelja kako bi se znalo da li će gorivo zaista poskupeti usled novonastale situacije sa cenom nafte u svetu.

Domaći poznavaoci smatraju da će, ukoliko nafta u svetu poskupi za deset odsto, u našoj zemlji gorivo koštati za tri odsto više.

"Uticaj svetskih promena svakako postoji, ali potresi na globalnim tržištima nafte, nisu i jedini bitni po srpsko tržište. Tačno 60 odsto cene litra Srbiji ide državi za porez i akcize. Od preostalih 40 odsto dosta toga ide na preradu, istraživanja, transport, logistiku. Računica pokazuje da rast cene od 10 odsto na svetskim berzama donosi i rast od tri odsto na srpskim pumpama”, navodi suvlasnik private naftne kompanije u Srbiji Nebojša Atanacković.

Kako je i ministar energetike u Srbiji Aleksandar Antić rekao u septembru, kada je zbog nestabilnosti u Saudijskoj Arabiji došlo do povećanja cene nafte u svetu, naša zemlja zavisi i od tih uticaja.

"Nema dileme da Srbija, kao uvozno zavisna država, kada je sirova nafta u pitanju, duboko zavisi od cene sirove nafte na svetskom tržištu. Ipak, sada treba sačekati stabilizaciju na tržištu koja se svakako dešava i u narednim danima videti kako će se ti događaji reflektovati na cenu u našoj zemlji", rekao je tada Antić, što bi se jednako i sada moglo očekivati.

Ipak, nakon što je prošle nedelje cena nafte skočila za četiri odsto, došlo je do smirivanja, te se tako nafta tipa brent u Aziji mogla kupiti za 69,21 dolar po barelu što je rast od 1,4 odsto. Na svetskom tržištu se cena nafte smiruje, ali i dalje postoji bojazan od skoka cene s obzirom na to da se čeka odgovor Amerike na iranski raketni napad.


Izvori

RTS


Tagovi

Nafta Gorivo Srbija Svetsko tržište Tomislav Mićović Nebojša Atanacković Aleksandar Antić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.