Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • zadrugarstvo
  • 27.10.2017. 08:00

"Naša zadruga" u Kucuri

Osnivanje zadruge proisteklo je iz potrebe i želje da se svim članovima, poljoprivrednim proizvođačima, omoguće bolji uslovi rada.

Foto: Rada Milišić
  • 897
  • 34
  • 0

Krajem maja ove godine u Kucuri je osnovana Opšta zemljoradnička zadruga "Naša zadruga". Početkom godine u ovom mestu osnovano je i udruženje odgajivača malina "Bački malinari".

Osnivanje zadruge proisteklo je iz želje i potrebe da se, ne samo malinarima, kojih u ovom kraju ima dosta, nego i ostalim poljoprivrednicima, koji se bave kako ratarstvom, povrtarstvom, voćarstvom, stočarstvom, omoguće bolji uslovi, kako za proizvodnju, tako i za plasman roba.

"Ovo je mlada zadruga, koja okuplja zadrugare koji imaju nov način razmišljanja i poslovanja. Kada je počela berba i otkup maline, uvideli smo da bi kao zadrugari imali veće mogućnosti u odnosu na udruženje, kada je u pitanju plasman, te smo odlučili da osnujemo zadrugu. Odmah da napomenem da 'Naša zadruga', kao što i sam naziv govori, nije u vlasništvu nijednog pojedinca već svih zadrugara koji žele da postignu ekonomsku stabilnost. Opština nam je izašla u susret, tako da imamo svoje prostorije u centru Kucure", kaže Viktor Grešak, jedan od zadrugara i zastupnik koji svoju funkciju obavlja bez nadoknade, volonterski.

Registrovane brojne delatnosti

U zadrugu su uključeni i poljoprivrednici iz opštine Vrbas, kao i iz drugih susednih opština, a osnivači su se vodili norveškim modelom zadrugarstva. Regostrovane su brojne delatnosti kojima mogu da se bave zadrugari i kooperanti, počev od ratarstva, proizvodnje povrća, voća, lekovitog bilja, uzgoja stoke i živine, proizvodje pića i prehrambenih proizvoda, skaldištenje, dorade semena, proizvodnje od drveta slame, pruća, plute i tako dalje.

Kako je Grešak objasnio, zadrugu čini 50 zadrugara, a u Upravnom odboru je 11 članova.

Proizvodi "Naše zadruge"

Poseta slovenačkom sajmu

Članovi "Naše zadruge" posetili su sajam u Gornjoj Radgoni u Sloveniji i tamo upoznali brojne proizvođače, kao i predstavnike Agrarne komore Slovenije, a sve u cilju sticanja novih iskustava i uspostavljanja poslovne saradnje.

"Posetom slovenačkom sajmu ostvarili smo brojne kontakte, dobili smernice za buduću saradnju, s obzirom na to da su slovenački privrednici zainteresovani za naše proizvode. Obišli smo nekoliko tamošnjih proizvođača i videli njihova gazdinstva, razgovarali sa njima i ujedno im predočili našu delatnost i krajnje proizvode, koji mogu biti interesantni njihovom tržištu", kaže Grešak.

Saradnja sa sindikatima

"Naša zadruga" okupila je gazdinstva koja se bave različitim delatnostima, tako da može da ponudi, između ostalog, različite proizvode, džemove - od maline, šargarepe, jabuke i šargarepe, sirupe, sokove, pčelinje proizvode, proizvode od rena, voće, povrće, a polako grade saradnju sa sindikatima kako bi ih snabdeavli.

Osim toga, u planu je organizovanje tova svinja francuske rase naima, kao i organizovanje bolje i efikasnije prodaje malina.

"Ovo je bila teška godina za malinare, rod je podbacio, a cena je bila niska. Znam malinare koji su odustali, a veoma mali broj sadnica je prodat. Zato mi malinare upućujemo na delatnost zadruge, jer se nadamo da ćemo imati bolju poziciju na tržištu. Ujedno pozivamo sve zainteresovane proizvođače da nam se pridruže i da napravimao jaku celinu za dobrobit svih nas", kaže na kraju Viktor Grešak, napominjujući da je iz Kragujevca stigla podrška i inicijativa tamošnjih proizvođača, da se upravo kod njih otvori ogranak zadruge te da zajednički rade i posluju.

Foto: Rada Milišić


Tagovi

Zadruga Kucura Viktor Grešag Gornja Radgona Malinari


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)