• Vakcine
  • 02.07.2020. 15:00

Naučnici na svinjama ispituju vakcine protiv virusa COVID-19 i afričke svinjske kuge

Svinje su se pokazale kao dobar model za ispitivanje vakcine protiv različitih bolesti zbog fiziološke sličnosti sa ljudima. Trenutno naučnici na njima ispituju delovanje vakcina protiv virusa korona, ali i afričke svinjske kuge.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 69
  • 3
  • 0

Naučnici sa britanskog instituta Pirbrajt u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu i farmaceutskom kompanijom "AstraZeneca" istražuju efiksnost vakcina protiv virusa COVID-19 i to na svinjama. Sprovedena ispitivanja ukazuju da dve doze vakcine ChAdOx1 nCoV-19 (AZD1222) kod svinja proizvode veći broj antitela od jedne doze. U toku je i ispitivanje vakcina protiv afričke svinjske kuge (ASK) koje daje obećavajuće rezultate.

Zašto je ispitivanje vakcina na svinjama važno?

U saopštenju za medije upućenom AFN-u, profesor Brajan Čarlston sa Instituta Pirbrajt, objasnio je zašto je uspešno delovanje kod ovih životinja važan korak u razvoju vakcina koje bi zaštitilo ljude od SARS-CoV-2.

"Svinje su se pokazale vrednim modelom za testiranje vakcina i protiv drugih bolesti, kako bi se dobila vrsta indukovanog imunološkog odgovora i ispitale različite doze", rekao je Čarlston.

Virus korona pronađen na dasci za sečenje lososa? Kina pooštrava kontrole mesa

"One su po pitanju fiziologije sličnije ljudima nego druge životinje, na primer, telesnom težinom i metabolizmom, a i pristupačnije su za ispitivanja od primata", zaključio je. 

Profesor Simon Gram, vodeći autor studije, opisao je rezultate kao vrlo ohrabrujuće. Ovaj rad se paralelno odvija i sa drugim istraživanjima poput ispitivanja i razvoja vakcina protiv afričke svinjske kuge.

ASK ima veće posledice za stočarstvo od virusa COVID-19

Džastin Šerard, globalni strateg iz Rabobanka (svetski lider u finansiranju hrane i poljoprivrede, prim.aut.) smatra da će ovaj virus imati dublje i dugotrajnije uticaje na globalna tržišta životinjskih proteina od virusa COVID-19. Već su stotine miliona svinja zaražene širom Azije, a najveći deo u Kini. U novije vreme su se ponovno pojavile epidemije u Evropi i Africi, a pre nekoliko dana je Nigerija postala novo žarište gde su stočari usmrtili 300.000 ovih životinja.

Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) upozorila je da bi ta bolest mogla da ubije četvrtinu svinja širom sveta i to upravo zbog nepostojanja komercijalno dostupne vakcine.

Uticaj korona virusa na svetsku poljoprivrednu proizvodnju

Studija Pirbrajta, objavljena u časopisu "Vaccines", pokazuje da je 100 odsto svinja koje su primile novu vakcinu zaštićenu od smrtonosne doze virusa ASK.

Efikasna vakcina protiv ASK?

Tim je stvorio ono što je poznato kao vektorska vakcina, umetanjem osam strateški odabranih ASKV gena u neškodljivi virus, poznat kao vektor. Vektori se koriste za dostavu gena ćelijama svinja gde proizvode virusne proteine ​​koji stvaraju njihov imunološki sistem kako bi brzo reagovali na ASK infekciju. 

Kina potvrdila novi slučaj afričke svinjske kuge

Kombinacija osam gena virusa štitila je svinje iako su se razvili klinički znakovi bolesti. Ovo je prvi put da je vektorska vakcina pokazala zaštitni efekat protiv ASK. Potreban je dalji razvoj, ali ako bude uspešan, vakcina bi omogućila razlikovanje zaraženih životinja od onih koje su primile vakcinu, što bi omogućilo uspostavljanje programa vakcinisanja bez žrtvi po ekonomiju.


Tagovi

Vakcina COVID-19 Afrička svinjska kuga ASK Virus korona Zaštita Istraživanje Uticaj


Autorka

Martina Popić

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.