Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministar poljoprivrede
  • 03.05.2024. 13:15

Nek ispuni dogovoreno, promeni ljude oko sebe, poručuju poljoprivrednici novom ministru

Konačno je izabran nov sastav Vlade, a na čelo ministarstva poljoprivrede izabran je prethodni ministar državne uprave Aleksandar Martinović. Šta mu naši poljoprivrednici poručuju?

Foto: AK grafika
  • 1.397
  • 113
  • 1

Juče (2.5.) je zvanično izabrana nova Vlada, a među njenim članovima i novo ime ministra poljoprivrede. Aleksandar Martinović će od sada biti prvi čovek srpske poljoprivrede i imaće ozbiljan zadatak da se uhvati u koštac sa gorućim problemima, ispuni prethodno dogovoreno i najvažnije - zadobije poverenje poljoprivrednika.

Ministar poljoprivrede treba da živi život seljaka

Kako mu "ide", povodom poslednje navedenog, pitali smo predstavnike proizvođača Srbije.

"Ne znam šta bih rekao! Ministar poljoprivrede mora da bude čovek iz struke, odnosno da živi život jednog seljaka. Prvo po stupanju na dužnost treba da sazove radnu grupu poljoprivrednika i pita ih šta je to što njima treba i onda malo krene po selima u Srbiji i vidi kako se tamo živi, jer Beograd nije Srbija", rekao je predsednik izvršnog odbora Pokreta poljoprivrednika Srbije Aleksandar Glišić i dodao da su proizvođači sa novom preraspodelom funkcija u Vladi najgore prošli.

Promeniti sastav kabineta, čak i tepihe

S druge strane, stav Udruženja odgajivača goveda Centralne Srbije je pozitivan, ali sa "uputstvom".

"Apelujemo na novog ministra poljoprivrede da sastav u ministarstvu mora da očisti, čak i tepihe promeni. Treba što hitnije da uspostavi red u sferi stočarstva, da bi krenuli u oporavak jer nemamo vremena za gubljenje. Prvo treba da očisti registar goveda i utvrdi njihovo tačno brojno stanje", precizirao je predsednik Udruženja odgajivača goveda Centralne Srbije Milija Palamarević koji je govorio i u ime Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

Rešiti prethodno dogovoreno

Da ih ne zanimaju personalna rešenja, već plan, organizacija i kontinuitet rada ministarstva poljoprivrede, stav je Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije

"Mi ne možemo agrarnu politiku da menjamo promenom ministra, već sistemskim rešenjima i povećanjem agrarng budžeta ciljano. Velika je razlika između dolaska ovog ministra i prethodne ministarke, jer već imamo neispunjene zahteve, ali koji treba dalje da se realizuju. Priča, "to vam je obećala ova ili onaj" - nas ne interesuje, jer institucije imaju pravno nasleđe", direktan je bio predsednik Skupštine Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Mileta Slankamenac i podvukao da je prioritet svih prioriteta uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda i robna berza.

Osim toga, dodao je Slankamenac, ostalo je da se reši pitanje akcize za gorivo, PIO fonda, povezivanje katastra sa eAgrarom, uz nove probleme u srpskoj poljoprivredi.

Zakazati sastanak sa novim ministrom

Ratari "Stiga" iz Požarevca se slažu sa Inicijativom u tome da treba da se ispuni prethodno dogovoreno. Na primer, isplata drugog dela subvencije za semenski materijal, a što je dogovoreno sa premijerkom i prethodnom ministarkom.

"Kao što do sad nekoliko prethodnih ministara nisu bili kompetentni da obavljaju tu ulogu, nije ni Martinović. Mi smo na to navikli, pre bismo se iznenadili da je to neko ko dolazi iz sfere poljoprivrede. Ali, nećemo imati rezerve niti biti negativni na početku, granice su pomerene 2023. godine, dosta je postignuto", odgovorio je Nedeljko Savić ispred Udruženje ratara "Stig" i dodao da će tražiti sastanak sa novim ministrom o planovima koje ima za poljoprivredu ove zemlje.

Šta mislite - šta novi ministar treba prvo da uradi po stupanju na dužnost, ostavite nam u komentaru ispod teksta, ili označite odgovor u anketi.

Naslovna fotografija: Nedeljko Savić/Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL


Tagovi

Aleksandar Martinović Ministar poljoprivrede Mileta Slankamenac Milija Palamarević Aleksandar Glišić Nedeljko Savić Isplata subvencja Registra goveda Sistemska rešenja Tržište poljoprivrednih proizvoda Sastanak sa ministrom


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovom spektru nema banane kakvu sam danas ponijela za doručak ;)
Koji broj biraš?