Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 15.04.2024. 12:00

Govedari Srbije: Fiktivne krave u registru, prijavljuju lažnu krađu da bi opravdali papire

Iz Ministarstva su nas uverili da će inspektori to rešiti, a nije se mrdnulo prstom. Imamo to da proizvođači masovno prijavljuju da su im ukradena grla, kako bi se 'očistili' od tih papira jer ta grla nisu ni postojala, uverava Milija Palamarević.

Foto: Maja Celing Celić
  • 7.251
  • 435
  • 0

Još uvek nisu svima isplaćene subvencije po hektaru, a govedarima Centralne Srbije ni premije za mleko za prvi ove, ali ni za poslednji kvartal prošle godine. Prolećna setva je krenula, a Udruženja odgajivača goveda Centralne Srbije sa Udruženjem proizvođača mleka mačvanskog okruga upozoravaju da bez dobro odrađenih prolećnih radova neće biti ni kvalitetne stočne hrane.

Bar ne za one postojeće krave. Zato ova udruženja traže da "ministarstvo poljoprivrede, Vlada i država shvati za ozbiljno i što pre očisti registar goveda".

"Priča koja je pokrenuta staje i mi moramo što hitnije da reagujemo. Mi imamo na desetine proizvođača koji su imali više od 20 grla, a sada su ih sve prodali, to mora da se zaustavi. Tražimo da država napravi petogodišnji plan nakon čišćenja registra gde će da prepozna mlade proizvođače koji imaju zasnovanu porodicu, a koji su ostali u ovom poslu, da sredstva koja se daju odu ljudima za koje postoji nada da će se baviti stočarstvom", istakao je predsednik Udruženja odgajivača goveda Centralne Srbije Milija Palamarević za Agroklub i dodao da bez povećanja grla nema ni opstanka u poljoprivredi.

Lažne krađe?

Kako je ranije otkrio za naš portal, u Srbiji je registrovano više od 220.000 krava, a tvrdi da ih u stvarnosti nema toliko.

Palamarević ima više od 100 grla na muži (foto: Milija Palamarević)

"Na primer, imamo 12.000 ovaca i 10.000 goveda u Sjenici koja ne postoje. Iz Ministarstva su nas uverili da će inspektori to rešiti, a nije se mrdnulo prstom. Onda, imamo to da proizvođači masovno prijavljuju da su im ukradena grla, kako bi se 'očistili' od tih papira jer ta grla nisu ni postojala, pa u izveštaju u Policijskoj stanici piše da je imao 20 grla, a nije imao. To su česte mahinacije koje se rade, naročito u Vojvodini."

Vozači na punoj liniji

Godišnje se proizvede i plati premijom 804 miliona litara mleka, što je, prema njegovom mišljenju, malo u odnosu na broj zavedenih krava, ako znamo da je prosečna mlečnost oko 5.000 litara po grlu. Otkupna cena se stabilizovala i to navodi Palamarević kao pozitivno, ali smatra da na tome ne treba da se stane.

"Naša udruženja će preduzeti dalje aktivnosti ukoliko država ne da reakciju na ono što tražimo. Neko gore postoji ko ne želi da se uredi stanje i da se vrati jasnoća u ovoj sferi poljoprivrede. Jednostavno, neko ima koristi i dugi niz godina pljačka budžet namenjen stočarstvu i to se mora zaustaviti i to prvo čišćenjem registra - da se utvrdi brojno stanje grla", ozbiljan je Palamarević i dodaje da javno obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića za povećanje subvencija po grlu na 55.000 dinara nema nikakvu težinu, kao ni obećanja ni uveravanja za povećanje subvencija za odgoj junice koja se oteli.

"Bez toga proizvođači sebe mogu da uporede sa vozačima koji pretiču na punoj liniji. Možda će preživeti, a možda i neće", alegoričan je Milija Palamarević.


Tagovi

Mlečno govedarstvo Milija Palamarević Fiktivne krave Registar goveda Lažna krađa Premija za mleko Otkupna cena mleka


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...