Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spasao labuda
  • 24.01.2024. 14:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ravnje

"Nije svinjče, pa da ima gazdu" - Slobodan Nikolić iz ravnja spasao promrzlog labuda

Mnogi u selu su pohvalili Nikolićev plemenit gest jer se zahvaljujući njemu nejaka ptica vratila u svoje jato.

Foto: Mačvapress
  • 152
  • 79
  • 0

Promrzlog, gladnog i ranjenog mladog labuda koji je "zalutao" u centru Ravnja kod Sremske Mitrovice spasao je Slobodan Nikolić iz ovog mesta, prenosi Mačvapress. Iako ne poznaje ćud ovih ptica, sem što je slušao da stariji labudovi mogu da budu agresivni, zaustavio je automobil i bez razmišljanja za njim potrčao po snegu i poledici da bi ga uhvatio. U toj nameri, da bi pticu vratili u prirodno stanište, pomogao mu je komšija Mija Kuzmić

"Posle deset minuta jurnjave nekako smo uspeli. Bežao je, a mi smo trčali za njim i sustigli ga u sokaku gde smo ga opkolili. Nije pokušavao da uzleti, rekao bih da je mlada ptica. Moguće da je mladunče jednog para koji se nastanio na bari u našem selu i da je odatle odleteo kada se bara zaledila, pa tako zalutao u selo", ispričao je Nikolić koji je na kratko, dok nisu stigli zaposleni iz Rezervata prirode "Zasavica" labuda zbrinuo kod svoje kuće.

Labuda je zbrinuo kod svoje kuće

Ispod levog labudovog krila Nikolić je video crvenu fleku za koju je pomislio da je nastala prilikom pada ili kada su pticu napali psi lutalice.

Bačkopalančani hrane svoje ptice

"Lutajući po selu sigurno ne bi preživeo. Neko od meštana bi ga nahranio pa ne bi uginuo od gladi, a možda bi ga rastrgli psi lutalice. O tome sam razmišljao kada sam zaustavio auto da bih mu pomogao", rekao je ovaj meštanin Ravnja.

Sit i zbrinut - odleteo

Mnogi u selu su pohvalili Nikolićev plemenit gest jer se zahvaljujući njemu nejaka ptica vratila u svoje jato. To je potvrdio direktor Rezervata "Zasavica" Slobodan Simić, koji je rekao da su labuda pregledali veterinari, a nakon što su ga nahranili on je odleteo.

"Bilo je i onih koji su me zadirkivali i pitali da li bih jurio izgubljeno svinjče kao što sam spasavao labuda. Svinjče ima gazdu, pa neka ga on traži i juri, pomogao bih i ja, ali to nije isto. Ne verujem da ima ljudi koji nemaju osećaj da treba pomoći pticama u nevolji. Ko će, ako ne čovek" rekao je Nikolić.


Tagovi

Spašavanje labuda Slobodan Nikolić Promrzli labud Mija Kuzmić Rezervat prirode Zasavica Slobodan Simić Pregledali veterinari


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva