Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljska
  • 08.02.2022. 15:00

Niže cene goriva i hrane privukle Nemce i Čehe u Poljsku, a farmeri im na nogama

Poljska je ukinula PDV na hranu, gas i đubrivo, a na gorivo snizila sa 23 na osam odsto što je privuklo komšije. Istovremeno, poljski farmeri organizuju proteste zbog i dalje visokih cena đubriva, goriva, ali i drugih problema.

Foto: Depositphotos/olga_simonova_ph/Facebook/AgroUnia
  • 1.132
  • 671
  • 0

Poljske benzinske pumpe i prodavnice okupirali su Česi i Nemci - vest je koja je odjeknula čitavom Evropom u vreme kada beležimo globalna poskupljenja goriva i hrane. Poljska je sredinom januara ukinula PDV na hranu, gas i đubrivo, a na gorivo snizila sa 23 na osam odsto. Reč je o meri koja ima za cilj u narednih šest meseci da rastereti građane posledica inflacije. 

Gorivo jeftinije do 60 centi

Navrli su u tolikoj meri da poljski mediji čitavu situaciju nazivaju "šoping ludilom" i "malom seobom naroda", a ovaj vikend šoping u Nemačkoj nazvan je "tank turizmom" (nem. Tanktourismus), a osim što napune rezervoare, snabdeju se i kanisterima. Dakle, tamo je litar goriva do 1.80 evra (211 dinara), a u Poljskoj isto takvo prodaje se za 1,20 evra (140 dinara), navodi money.pl. Cena dizela takođe je dosegla rekord i iznosi 1,64 evra po litri (187,5 dinara)

Ova navala posebno brine vlasnike nemačkih benzinskih stanica koji strahuju od bankrota, zatvaranja radnih mesta te, kako piše Die Welt, traže od države barem privremeno ograničenje rasta cena te smanjenje poreza na gorivo. 

Hrvatska zamrzla cene goriva na mesec dana

Kada je reč o Česima, ovaj srednjoevropski narod ima ograničenje od 20 litara goriva po kanisteru, ali ima onih kojima se isplati da dođu i u nekoliko navrata u istom danu. 

Kilogram svinjskog buta za manje od 15 kn

Osim benzinskih pumpi, okupirane su i prodavnice prehrambenim namirnicama. Kako piše idnes.cz, Česi su oduvek rado išli u komšiluk po hranu koja je tamo sada još jeftinija, a sada im je posebno zanimljivo meso. 

Svinjetina je budzašto (Foto: Depositphotos/mikdam)

Mnoge police su već ispražnjene, ali, svinjetine ima. Tamo je kilogram svinjskih kotleta osam zlota što je oko 206 dinara, a but devet zlota (oko 235 dinara). Sve je ovo u Češkoj tri puta skuplje. Jeftinije je i biljno ulje, mlečni proizvodi, brašno, testenina, voće pa oni koji žive u blizini granice itekako mogu da uštede na nedeljnoj kupovini špecija

Farmeri na ulicama

Iako se ova mera čini kao jako dobra za poljske potrošače, tamošnji bi svinjari koji su već dugo "na kolenima" mogli potpuno da propadnu. U januaru su organizovali protest zbog izostanka reakcije državnih vlasti na rapidno pogoršanu ekonomsku situaciju koja je zatekla tamošnje PG-ove, a kao posledica pandemije, višegodišnjih nepovoljnih vremenskih uslova, visokih troškova proizvodnje. Pozivali su i na bojkot prodaje svinja zbog niskih cena mesa. 

Akcije nastavljaju i ovaj mesec pa tako za sutra najavljuju masovne proteste u gotovo 50 mesta širom zemlje. Traktorima će se voziti ulicama većih gradova ili će pak blokirati saobraćajnice, navodi cenyrolnicze.pl. Iako je država smanjila porez na đubrivo i goriva, tamošnje udruženje poljoprivrednika Agro Unia ističe da su đubriva nekoliko puta skuplja nego prošle godine.

"Situacija je, kažu u našoj Vladi, pod kontrolom i stabilna, jer je cena ostala na nivou od tri do četiri puta višem nego lani i ne raste. Želimo da znamo koliki je trošak proizvodnje đubriva u državnim kompanijama. Želimo da znamo koliko zarađuju na nama", izjavio je predsednik ovog udruženja, Mihael Kolodžajčak


Tagovi

Cena goriva Cena đubriva Poljska Jeftina hrana Tank turizam Protesti Svinjari


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.